SMRŠAJTE UZ OBILJE PROTEINA: Keto dijeta – za siguran gubitak kilograma (JELOVNIK)

I. K.

20. 10. 2023. u 11:00

KETO dijeta je za mnoge bila i i dalje je rešenje da skinu kilograme i da telesnu težinu drže pod kontrolom.

СМРШАЈТЕ УЗ ОБИЉЕ ПРОТЕИНА: Кето дијета – за сигуран губитак килограма (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

 Ključna osobina ovog načina ishrane je da se izbor namirnica svodi na proteine, dakle, jaja, meso, ribu, mlečne proizvode, uz niskokalorično povrće i voće. Međutim, keto dijeta nije preporučljiva za dugotrajan način ishrane jer negativno utiče na bubrege i jetru.

Ipak, postoji način da pobedite višak kilograma. Uz normalan unos proteina životinjskog porekla povećajte unos namirnica bogatih proteinima iz biljnih izvora.

Inače, proteini su izuzetno važan mikronutrijent u našoj ishrani i bez njih nema normalnog psihofizičkog funkcionisanja. Osnovno su gradivo mišića, studije su pokazale da ubrzavaju metabolizam, a hrana puna proteina čini da se osećamo duže sito. To posebno pogoduje režimima ishrane za redukciju težine.

Biljne namirnice bogate proteinima su orašasti plodovi i semenke, čija seme, ovas, pirinač i sočivo, avokado, brokoli, karfiol, kelj, spanać, kukuruz.

Evo predloga jelovnika:

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

doručak: pola avokada, manji paradajz i dva barena jajeta

užina: jabuka

ručak: kuvano sočivo i kupus salata

večera: pohovani karfiol u rerni i šolja punomasnog jogurta

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: semenke po izboru sa punomasnom pavlakom

užina: maline

ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija

večera: jogurt sa čija semenkama

Foto Pixabay free images

Sreda

doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje

užina: kruška

ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina

večera: čorba od avokada sa sirom

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: namaz od avokada na palačinki napravljenoj od pečenog kačkavalja

užina: ribizle ili jabuka

ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom

večera: kinoa sa povrćem

Foto Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja i sveža crvena paprika, čaša kiselog mleka

užina: kupine

ručak: kuvano sočivo i salata od celera

večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

SINER ISPISAO ISTORIJU TENISA: Nestvarna sezona za italijanskog tenisera