DA LI ZNATE: Koliko dnevno bi trebalo da hodamo?

Bojana Jovanović

20. 08. 2024. u 10:30

SEDELAČKI način života odavno je, nažalost, postao pravilo, a ne izuzetak, pa malo-malo krećemo da kujemo plan kako da se više šetamo.

ДА ЛИ ЗНАТЕ: Колико дневно би требало да ходамо?

Foto Shutterstock

Obično sebi zadamo neki broj koji bi trebalo da dosegnemo – pređenih koraka, kilometara, utrošenih kalorija... A znate li koliko je zaista potrebno čoveku da pređe u toku dana da bi bolje funkcionisao i očuvao zdravlje?

Najčešće se pominje 10.000 koraka kao dnevni optimum za „bolji život“. To je oko osam kilometara, nekoliko stotina metara gore-dole, u zavisnosti od toga koliko vam je dug korak. Možete izmeriti koliko ste daleko od te brojke pomoću pedometra (brojača koraka) ili aplikacije koju većina današnjih mobilnih telefona već poseduje, vezane za zdravlje. Tu ćete videti i kolike uspone ste prešli, što će vam dati motivaciju da iz dana u dan budete sve bolji i bolji, odnosno aktivniji.

Prosečan čovek dnevno pređe samo oko 4.000 koraka, ali to nije toliko teško duplirati, kao što na prvi mah deluje. Siđite iz prevoza stanicu ranije, koristite stepenice umesto lifta, ako stignete prošetajte se „onako“, za svoju dušu i – dostigli ste cilj. Jer, svaki korak se računa!

Verujemo da dobrobiti šetnje ne moramo da nabrajamo, ali evo ipak samo nekih od njih: oslobađa od stresa, jača muskulaturi i koštani sistem, umanjuje mogućnost dobijanja srčanih bolesti, dijabetesa, reguliše krvni pritisak, umanjuje depresiju, gojaznost, a, ukoliko šetate u društvu, jača i međuljudske odnose. Dakle, šta čekate?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti