KADA VODITI DETE PRVI PUT KOD ZUBARA: U ordinaciju pre nicanja mlečnih zuba

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 14:00

„Da slon pere zube pastom kao mi, svaki dan bi tube potrošio tri!“ reči su pesmice za decu kojom su mališani, različitih generacija, uz simpatičnu melodiju, podsticani da peru zube.

КАДА ВОДИТИ ДЕТЕ ПРВИ ПУТ КОД ЗУБАРА: У ординацију пре ницања млечних зуба

Foto Shutterstock

Paste sa različitim voćnim ukusima takođe su u tome pomagale, kao i četkica sa junacima iz omiljenih crtaća. Zubić vila imala je utešnu ulogu u detinjstvu, a uz nju je svaki mlečni zub koji je ispao, ili je izvađen, mnogo lakše padao detetu. No, uz sve navedeno strah od stomatologa uspevao je da ostane prisutan kod velikog broja mališana.

Kako da deca najlakše savladaju strah od zubara, objašnjava nam prof. dr Zoran Mandinić, specijalista preventivne i dečje stomatologije sa Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju, Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu:

Foto: Free Images Pixabay

- Kako bi dolazak uvek bio prijatan, savetuje se da prva poseta dečjem stomatologu bude na vreme, pre nicanja mlečnih zuba, kada roditelji dobijaju savete o održavanju oralnog zdravlja i čuvanju zdravih zuba. Naredni dolasci će svakako biti prijatni jer će se temeljiti na remotivaciji i analizi postignutih rezultata, bez invazivnih stomatoloških intervencija. Nažalost, kod nas je dolazak kod stomatologa, često i prvi, neprijatan i bolan. Pacijenti nam se obraćaju kada imaju ozbiljan stomatološki problem praćen bolom koji zahteva invazivnu stomatološku intervenciju. Ukoliko se dete javi sa bolom, neophodno je da ipak potraži pomoć stomatologa koji će svojim bihejvioralnim pristupom da uspostavi adekvatnu i uspešnu saradnju sa njim. Primarna prevencija nema alternativu.

Koja su najčešća pitanja koja vam postavljaju deca, a koja roditelji?

- Deca su najčešće uplašena pojavom „belih mantila“, te su pitanja u vezi očekivanja i iščekivanja bola veoma česta kod dece. Istovremeno su i nestrpljiva pa bi preglede trebalo da zakazujemo onda kada su naspavana i odmorna. Intervencije moraju da budu brze i bezbolne. Roditelji najčešće postavljaju pitanja o ishrani, četkicama, kada dete treba da počne da nosi protezu, do kada se popravljaju mlečni zubi i da li mlečni gangrenozni zubi treba da čuvaju mesto. Tu je uvek dečji stomatolog koji će uspešno da odgovori na najčešća, ali i na složena pitanja u vezi sa oralnim zdravljem deteta. Treba imati u vidu da je karijes porodična bolest, te da se javlja u porodici kod kuće, najćešće usled neznanja roditelja o uticaju faktora rizika kojima je dete okruženo, pre svega neuobročene ishrane. Zbog toga je od izuzetnog značaja da prvi dolazak kod stomatologa bude u što ranijem periodu života deteta, kako bi on majci pre nicanja mlečnih zuba dao korisne savete u očuvanju oralnog zdravlja deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti