PRAVO JE VREME ZA DIJETU: Napunite tanjir zelenišem i ne brinite za kilograme (JELOVNIK)
POČETAK proleća znači da je savršena dijeta nadohvat ruke, jer su pijace pune sveže, sezonske hrane.

Foto Shutterstock
Priroda je to tako udesila da bi se zamenila teška zimska hrana svežom. Konzumiranje sveže hrane olakšava jetri i bubrezima čišćenje organizma od otpadnih proizvoda, a manje hrane poput šećera, glutena i mlečnih proizvoda ublažiće upalne simptome.
Prolećni meni trebalo bi da sadrži što više zelene salate, mladog luka, rotkvica, rukole, spanaća, blitve, zelja, plavog paradajza, krompira, šargarepe, karfiola... Poželjno je da se ove namirnice što kraće termički obrađuju ili jedu u svežem, odnosno sirovom stanju.
Zeleniš koji je karakterističan za proleće po pravilu obiluje folnom kiselinom, vitaminima A i C, kao i vitaminima B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.
Ovako bi mogao da izgleda vaš prolećni jelovnik za redukciju telesne težine:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
doručak: zelena salata sa tunjevinom, mladim lukom i barenim jajima
užina: šaka oraha
ručak: gulaš od nemasnog mesa i zelena salata
večera: dve kriške hleba, namaz od niskomasne pavlake, šunka i zelena salata

Foto Shutterstock
Utorak
doručak: dva barena jaja, rotkvice i kriška hleba
užina: jabuka i šaka badema
ručak: piletina sa karfiolom zapečena u rerni, zelena salata ili mladi luk
večera: riba, bareni krompir i salata od rukole

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: topli sendvič i obilje zelene salate
užina: banana
ručak: sveža babura punjena mlevenim mesom, šaragarepom i crnim lukom, zapečena u rerni, zelena salata i rukola
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i rotkvice

Foto: Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem
večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata

NAJZGODNIJA HRVATICA PRIZNALA DA JE SRPKINjA: Otkrila zbog čega govori hrvatskim jezikom i zašto je promenila prezime
PEVAČICA i spisateljica Nives Zeljković, poznatija kao Nives Celzijus, po mnogima jedna od najzgodnijih Hrvatica, otkrila je nedavno u jednom intervjuu za domaće medije da je zapravo Srpkinja.
14. 07. 2025. u 12:21

"ON ŽELI DA UZME SVE!" Putin obavestio Trampa da kreće u veliku ofanzivu, dao mu i rok
RUSKI predsednik Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Donalda Trampa da Moskva namerava da pojača vojne operacije na istoku Ukrajine u roku od narednih 60 dana, objavio je portal Aksios 14. jula, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa telefonskim razgovorom dvojice lidera početkom meseca.
14. 07. 2025. u 10:04

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)