NE SPAVATE NOĆU: Evo kako da znate da li imate insomniju i šta su uzroci

Bojana Jovanović

04. 06. 2024. u 18:13

Idi, idi nesanice, da ne vidim tvoje lice… Ako često pevušite ovu pesmu u neprospavanim noćima znate kakva je muka kada imate insomniju.

НЕ СПАВАТЕ НОЋУ: Ево како да знате да ли имате инсомнију и шта су узроци

Foto Shutterstock

No, ovaj pojam ne znači samo potpunu nemogućnost spavanja, već se odnosi i na loš kvalitet sna, kao i na učestalost takvih problema.

Imate insomniju ako: teško zaspite, budite se nekoliko puta tokom noći, probudite se rano i ne možete ponovo da utonete u san, ležite budni noću, osećate se umorno i nakon ustajanja iz kreveta, teško vam je da dremate tokom dana iako ste umorni, razdražljivi ste, teško se koncentrišete.

Ako traje manje od tri meseca, onda je reč o kratkotrajnoj nesanici, više od toga je dugotrajna.

Najčešći uzroci nesanice su: stres, anksioznost ili depresija, buka, spavanje u sobi koja je previše topla ili hladna, neudoban krevet, unos alkohola, kofeina ili nikotina kao i droga poput kokaina ili ekstazija, džet-leg, rad po smenama.

Najčešće nesanica nestaje kada promenite navike vezane za spavanje. Zato idite u krevet i budite se u isto vreme, opustite se najmanje jedan sat pre odlaska na počinak (npr. okupajte se ili čitajte knjigu). Takođe, potrudite se da spavaću sobu učinite mračnom i tihom (navucite zavese, roletne, stavite masku za oči ili čepiće za uši ako je potrebno), redovno vežbajte tokom dana, uverite se da su vam dušek i jastuk udobni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti