ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Jedite maline, smršajte i usporite starenje

I. K.

13. 06. 2024. u 07:15

MALINE su već stigle na pijace, pa bi trebalo iskoristiti sezonu ovog dragocenog voća koje višestruko pozitivno deluje na zdravlje.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Једите малине, смршајте и успорите старење

Foto Shutterstock

Mnogo je poznatih lekovitih dejstava maline. Istovremeno ove bobice mogu da pomognu i u dijetalnim režimima ishrane, ali i da uspore starenje. Obiluje vitaminom C, vitaminima B grupe, manganom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom...

Dragocenost maline je i u tome što ima brojna antioksidativna jedinjenja, uključujući visok nivo kvercetina i elagične kiseline. Ova biljna jedinjenja pomažu ćelijama da se bore protiv oštećenja i oporavljaju ih od oksidativnog stresa koji je povezan sa većim rizikom od raka, dijabetesa, srčanih i drugih bolesti. U poređenju sa ostalim bobičastim voćem, maline imaju sličan sadržaj antioksidanata kao jagode, otprilike upola manje od kupina, i četvrtinu manje od borovnica.

Foto: Free Images Pixabay

Rezultati nekih studija rađenih na životinjama sugerišu da malina i njeni ekstrakti deluju protivupalno i antioksidativno, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i rak. Jedno osmonedeljno istraživanje na gojaznim miševima sa dijabetesom pokazalo je da su oni koji su hranjeni liofilizovanom crvenom malinom pokazali manje znakova upale i oksidativnog stresa od druge kontrolne grupe.

Druga studija rađena na miševima otkrila je da elaginska kiselina, jedan od antioksidantnih sastojaka maline, može ne samo da spreči oksidativno oštećenje, već i da popravi stanje oštećene DNK.

List kod dijareje

AKTIVNI sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Čaj od lista maline koristi se i za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje. Kašičicu lista maline prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno po šolju

Takođe, miševi hranjeni smrznutom sušenom crvenom malinom uz hranu sa visokim udelom masti, imali su niži nivo šećera u krvi i poboljšanu rezistenciju na insulin od druge kontrolne grupe. Takođe, bilo je i manje pokazatelja bolesti jetre. Malina sadrži puno tanina (polifenolnih jedinjenja) koji regulišu rad enzima neophodnih za razgradnju skroba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)