IZBEGAVAJTE DA JEDETE KASNO UVEČE: Stručnjaci preporučuju - Poslednji dnevni obrok ne sme da bude 3-4 sata pre spavanja

I. K.

20. 06. 2024. u 19:00

ISTRAŽIVANjE Rush University Medical College u Čikagu obuhvatilo je 664 osobe koje su bile na kolonoskopiji, 42 odsto ispitanika naglasilo je da kasno večera, a lekari su kod ove grupe otkrili i veću verovatnoću od razvoja adenoma, nego kod osoba koje su ranije večerale.

ИЗБЕГАВАЈТЕ ДА ЈЕДЕТЕ КАСНО УВЕЧЕ: Стручњаци препоручују - Последњи дневни оброк не сме да буде 3-4 сата пре спавања

Foto Shutterstock

Kasni večernji obroci, posebno ako su obilni, bogati masnoćama i šećerom, u najboljem slučaju mogu da dovedu do blagih stomačnih tegoba i nesanice. Stručnjaci uvek upozoravaju na ovu činjenicu, a novo istraživanje pokazuje da večera tri sata pre spavanja, četiri dana u toku jedne nedelje, može da poveća mogućnosti od razvoja raka debelog creva. Dosadašnje studije uglavnom upozoravaju na crveno meso, masti životinjskog porekla, alkohol, kao faktore rizika za pojavu ovog oblika karcinoma. Na navedenu listu ovo istraživanje dodaje i kasne večernje obroke.

Ovo je posebno značajno, jer je rak debelog creva sve veći problem razvijenog sveta, pacijenti su sve mlađi, a neke projekcije navode da će se do 2030. godine rak debelog creva kod mlađih od 50 godina udvostručiti.

Foto: Free Images Pixabay

International Agency for Research on Cancer navodi da je karcinom debelog creva (kolorektalni karcinom), treći najčešći maligni tumor kod muškaraca i žena u Srbiji - na drugom mestu je po zastupljenosti u muškoj, a na trećem u ženskoj populaciji.

Ova studija nije se u tolikoj meri bavila vrstama namirnica koje bi mogle da budu potencijalni okidač za rak debelog creva, nego vremenom konzumacije obroka, navodi Edena Khoshaba, student medicine i jedan od vođa ovog istraživanja na Rush University Medical College u Čikagu.

Khoshaba i njene kolege otkrivaju da kasni večeranji obroci mogu da budu bitan faktor rizika za razvoj bolesti. Osobe koje kasno jedu imaju 5,5 puta veću verovatnoću od pojave tri ili više sumnjivih adenoma, najčešće vrste polipa debelog creva i posle prilagođavanja vremena obroka.

Kasna večera mogla bi da aktivira periferni cirkadijalni ritam čiji se jedan deo nalazi u gastrointestinalnom traktu. Ovu aktivnost mozak doživljava kao nešto što se dešava tokom noći, a creva kao dnevnu aktivnost, rekla je Khoshaba na konferenciji i Vašimgtonu posvećenoj digestivnim bolestima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO