ZA ZDRAVLJE DOVOLJNE DO 2 ŠOLJE DNEVNO: Mača čaj, snažni antioksidans u prahu (FOTO)

Bojana Jovanović

13. 08. 2024. u 07:00

LEP je na oko, a ukus mu je malo, mada ne previše, gorak.

ЗА ЗДРАВЉЕ ДОВОЉНЕ ДО 2 ШОЉЕ ДНЕВНО: Мача чај, снажни антиоксиданс у праху (ФОТО)

Foto: Shutterstock

Neobično je što je u prahu, a nije reč o veštačkom, već potpuno prirodnom proizvodu. Ukoliko još niste na tragu toga o čemu govorimo, hajde da vam ga predstavimo - reč je o mači, vrsti zelenog čaja u prahu.

Godinama je popularan i to sa dobrim razlogom - prepun je nutritivnih prednosti u odnosu na druge namirnice. Ima gotovo tri puta veću antioksidativnu moć od običnog zelenog čaja, tvrdi Šaina Komar, dijetetičar iz Pijemonta.

Foto Shutterstock

Ona navodi da su studije otkrile da mača ima visok sadržaj antioksidanasa koji se bore protiv raka, da poseduje vlakna koja pobošavaju varenje, sadrži vitamin C, hrom, magnezijum, selen i cink, može da pomogne u smanjenju količine šećera i holesterola u krvi, podstiče metabolizam i pomaže da sagorimo više kalorija, poboljšava raspoloženje, pamćenje i koncentraciju, jača imuni sistem, povećava nivo energije...

Mača ima drugačiji ukus od tradicionalnog zelenog čaja jer se pravi od zgnječenih listova biljke koji su mleveni u fini prah. Za razliku od njega, uobičajeni zeleni čaj pravi se od listova i stabljika čaja. Razlika je i u tome što kod "običnog" čaja listove i stabljike procedite i uklonite pre ispijanja, dok maču samo razmutite i popijete svu.

- Zbog visokog sadržaja hlorofila i aminokiselina, mača je aromatična i ima jedinstven biljni ukus koji dugo ostaje u ustima - kaže Komarova.

Foto: Free Images Pixabay

Ako se pitate kako da uvedete mača čaj u svoju ishranu, znajte da je to lakše nego što mislite. Možete ga piti samostalno, kao hladan ili topao napitak, uz dodavanje mleka, limuna, šećera ili bez ičega.

Osim toga, konzumira se na sledeće načine: dodavanjem u ključalu vodu dok kuvate ovsene pahuljice, testenine, žitarice ili supe; sipanjem u smutije ili šejkove; dodavanjem u mešavinu sastojaka za mafine pre pečenja. Ako ga ovako upotrebljavate nećete previše osetiti ukus mače u hrani, odnosno piću, a on neće izgubiti svoja zdrava svojstva.

Zanimljivo je i to da mača sadrži oko 70 miligrama kofeina po šoljici, dok kafa ima 100 do 120 mg. Zato ne čudi što su mnogi umesto kafe počeli da piju baš ovu vrstu zelenog čaja.

Foto Shutterstock

No, kada to znamo, postavlja se pitanje možemo li popiti previše mače, tako da postane škodljiva po nas?

- Pošto se mača pravi od zgnječenih celih listova čaja, sadržaj kofeina je nešto veći nego u čaju u kesicama. Ne zaboravite da kofein ima tendenciju izazivanja zavisnosti, pa ako ga unosite u organizam u prevelikim količinama može doći do neprijatnih simptoma odvikavanja ako ikada prestanete da ga pijete. Zato predlažem da se držite jedne ili dve šolje mača zelenog čaja dnevno i uživate u svim njegovim dobrobitima po zdravlje - poručuje Šaina Komar.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI KRUGOVI NA ZEMUNSKOM KEJU: Pariska priča o održivosti i najvećih svetskih događaja seže do Srbije