VAŽNO JE ŠTA PRVO POJEDEMO UJUTRU: Na prazan stomak izbegavajte ovih 7 namirnica (FOTO)

Novosti online

16. 08. 2024. u 07:00

NA prazan stomak nije dobro pojesti šta nam prvo padne pod ruku ujutru.

ВАЖНО ЈЕ ШТА ПРВО ПОЈЕДЕМО УЈУТРУ: На празан стомак избегавајте ових 7 намирница (ФОТО)

Foto: Shutterstock

Kako objašnjavaju lekari, naša tela su postila preko noći i potrebno im je odgovarajuće „gorivo“ kako bi pokrenuli metabolizam i nivo energije za dan koji je pred nama. Neke namirnice je najbolje izbegavati na prazan stomak jer mogu da izazovu probleme sa varenjem, nadimanje ili nelagodnost.

Neka hrana na prazan stomak može da izazove probleme sa crevima ili varenjem

Iako spadaju u zdravu hranu, neke namirnice mogu da izazovu probleme ako se konzumiraju na tašte. Prvi obrok ujutru je veoma važan jer čovek tada jede nakon pauze od skoro 10 do 12 sati. Upravo zbog toga treba voditi računa o tome šta jedemo nakon ovog“ jaza“ kako bi očuvali zdravlje.  Prva stvar koja uđe u vaš stomak dok započnete dan odlučuje kako će se nastaviti ostatak dana.

Neke namirnice mogu da izazovu probleme sa crevima ili varenjem ako se konzumiraju na prazan stomak. Kako bi zaštitili svoj sistem za varenje i creva, neophodno je da napraviti plan korisnih, kao i namirnica koje ne prijaju na prazan stomak. Na primer, kisela hrana može da iritira sluznicu želuca i dovede do kiselosti kada se konzumira ujutru.

 

Foto: Profimedia

Hrana koju treba izbegavati na prazan stomak:

1. Kafa

Da li ste i vi neko ko ne može da započne dan bez šoljice crne kafe? Koliko god prijala, taj ritual na prazan stomak nije zdrav. Nutricionisti naglašavaju da je kafa bogata kofeinom, poznatom po svojstvima koja podižu budnost. Međutim, kada se konzumira na prazan stomak, može imati suprotan efekat, potencijalno izazivajući anksioznost i nervozu. Pijenje kafe na prazan želudac može da poveća proizvodnju kiseline u želucu i izazove nelagodnost kod nekih ljudi. Da ne bude baš na prazan stomak, savet je prvo uzeti kašičicu meda uz dosta mlake vode.

 

Foto: Shutterstock

2. Začinjena i pržena hrana

Začinjena hrana može da iritira sluznicu želuca i dovede do refluksa kiseline ili lošeg varenja. Stručanjaci naglašavaju da ujutru, na prazan stomak ne treba jesti začinjenu hranu kao što je kineska ili hrana sa kari sosom. Začini i začinjeni sosovi mogu da iritiraju sluznicu želuca što dovodi do nelagodnosti i utiče na varenje i izlučivanje. Takođe, budući da su sva ova začinjena uglavnom pržena, stručnjaci ističu da je pržena hrana bogata nezdravim mastima i da može da bude teška za želudac za varenje na prazan stomak.

 

Foto: Shutterstock

3. Citrusi

Citrusi prirodno sadrže kiseline koje mogu izazvati iritaciju u stomaku kada se jedu na prazan stomak. Citrusno voće poput pomorandže, limuna, grejpfruta, limete… treba izbegavati na prazan stomak. Ovo voće sadrži visok nivo limunske kiseline koja može da poveća kiselost želuca, što dovodi do žgaravice i sličnih problema.

Foto Shutterstock

4. Gazirana pića

Gazirana pića treba izbegavati ujutru na prazan stomak jer mogu da izazovu gasove i nadimanje. Generalno, preporučuje se da ovi napici uopšte ne konzumiraju. Gazirana pića izazivaju nelagodnost u stomaku, iritaciju sluznice želuca i smanjenje cirkulacije krvi i povećanje šećera u krvi, teškoće u varenju.

Foto Shutterstock

5. Slatka hrana

Slatka hrana može da izazove skok nivoa šećera u krvi, što dovodi do pada glukoze kasnije tokom dana. Izuzetno je nezdravo započeti dan zalogajem slatkiša i čokolade. Pankreas nije u stanju da replicira količinu insulina koja vam je potrebna za tu količinu šećera na prazan stomak. To bi moglo da uništi kiselinsko-baznu ravnotežu u telu. Umesto toga, slatkiše ponesite na posao i konzumirajte ih kada osetite da vam nedostaje energije.

Foto: Free Images Pixabay

6. Prerađena hrana

Prerađena hrana je sva konzervisana, pasterizovana i upakovana hrana, Spada u visokoobrađenu  hranu/proizvode koje treba izbegavati jer su puni soli, šećera i konzervanasa. Svi ovi dodaci – konzervansi, aditivi i veštačk sastojci mogu da naštete našem zdravlju i budu teški za stomak.

Foto: Profimedia

7. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi mogu da budu teški za varenje nekim ljudima, posebno na prazan stomak. Konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda kao što je jogurt na prazan stomak čini bakterije mlečne kiseline prisutne u jogurtu neefikasnim zbog visokog nivoa kiseline u želucu. Štaviše, zbog visokog nivoa kiseline, želudac proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, što dovodi do kiselosti.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje