VRŠAČKI TOLSTOJ ZADUŽIO RUSIJU: Praunuk slavnog pisca bio među najcenjenijim akademicima SSSR

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 10. 2022. u 16:29

U VRŠCU je pre sto godina rođen jedan od najistaknutijih potomaka čuvenog ruskog pisca Lava Tolstoja, koji je u mnogome zadužio Rusiju i sve slovenske zemlje.

ВРШАЧКИ ТОЛСТОЈ ЗАДУЖИО РУСИЈУ: Праунук славног писца био међу најцењенијим академицима СССР

J.J.Baljak/internet

Reč je o piščevom praunuku Nikiti Tolstoju, jednom od najcenjenijih sovjetskih i ruskih akademika i jednom od najvećih svetskih naučnika etnolingvistike, koji je za svoj naučno-istraživački rad dobio i Demidovsku nagradu – najprestižnije priznanje za doprinos nauci u Rusiji.

Nikita je rođen 1923. u porodici ruskih emigranata. Njegovi roditelji grof Ilja Tolstoj i grofica Olga došli su u Vršac nakon oktobarske revolucije. Živeli su u Ulici Cara Dušana (danas Feliksa Milekera), sve dok Nikita nije završio osnovnu školu „Vuk Karadžić“. Potom su se preselili u Beograd, gde je mladi Rus upisao Rusko-srpsku gimnaziju.

Kada je počeo Drugi svetski rat, Nikita je učestvovao u NOB-u, a 1944. pridružio se Crvenoj armiji. Tek posle osvajanja Linca, kada je bio demobilisan, otišao je u Moskvu i upisao filološki fakultet na Univerzitetu Lomonosov, gde je kasnije bio redovni profesor.

Kao građanin koji je u Drugom svetskom ratu ispunio sve zavete tadašnjeg SSSR, vlasti su mu dodelile stan u Moskvi, u kom je živeo njegov pradeda Lav Tolstoj. I on je tu živeo sve do smrti 1996. godine.

Internet

Nikita Tolstoj živeo je u stanu svog pradede Lava Tolstoja

Zemlju u kojoj je rođen, nikada nije zaboravio, što se može uočiti i u njegovim radovima, jer je položaj srpskog jezika i kulture u njima bio privilegovan. To i ne čudi kada se zna da je uvek isticao da mu je Srbija domovina, a Rusija otadžbina.

Zajedno sa svojom suprugom Svetlanom Mihajlovnom Tolstoj, takođe istaknutim slavistom, bio je inostrani član SANU.

U Beograd je redovno dolazio, ali ne i u rodni Vršac, koji se, svejedno, diči time što je tako veliki čovek rođen upravo u tom gradu. Godine 2005. odužili su mu se tako što su jednoj od najdužih ulica u gradu (nekada Ljubljanska) dali njegovo ime. Toj ceremoniji prisustvovale su Nikitina supruga Svetlana i ćerke Marta i Fjokla.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)