EVRO I FUNTA U PORASTU PREMA DOLARU: NJujorška berza ne radi

Tanjug

04. 07. 2022. u 16:07

EVRO i britanska funta su u blagom porastu prema dolaru na današnjem mirnom trgovanju, pošto Njujorška berza ne radi zbog proslave Dana nezavisnosti, pri čemu se malo poboljšao i globalni apetit za rizikom.

ЕВРО И ФУНТА У ПОРАСТУ ПРЕМА ДОЛАРУ: Њујоршка берза не ради

Foto: P. Milošević

Evro je porastao za 0,3 odsto na 1,0457 dolara, ali je i dalje tek neznatno iznad majskog petogodišnjeg minimuma od 1,0349 dolara, budući da investitore i dalje muči strah od globalne recesije, izveštava Rojters.

Rat u Ukrajini i njegove ekonomske posledice, pre svega rastuće cene hrane i energenata, predstavljaju veliku kočnicu za evro, koji je ove godine oslabio prema američkoj valuti za 8,0 procenata.

Razlika između odgovora Evropske centralne banke i američkih Federalnih rezervi na visoku inflaciju takođe drži evro pod pritiskom.

Britanska funta je ojačala za 0,5 odsto na 1,2155 dolara, nakon što je u petak zabeležila najniži nivo u poslednje dve sedmice od 1,1976 dolara.

Medijski izveštaji o tome da će Bela kuća objaviti kasnije ove nedelje smanjenje tarifa na uvoz neke kineske robe, u nastojanju da ublaži rastuću inflaciju, pomogli su da se na tržišta vrati izvestan optimizam, što je dalo dodatni podsticaj jačanju valuta u odnosu na američki dolar.

Australijski i novozelandski dolar, kao i švedska kruna, oporavili su se danas prema američkom dolaru nakon što su u petak pali na dvogodišnji minimum, prenosi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)