Feljton

AMERIKANCI KOJI SU VOLELI SRBE

* Kako su uspostavljani diplomatski odnosi između Sjedinjenih Država i Srbije * Dobrovoljci sa harvardskog i pristonskog univerziteta u srpskoj vojsci * Obraćanje kralja Petra I Karađorđevića američkom narodu * Kako je američki lekar Edvard Rajan spasao Beograd * Zašto je Fortijer Džons napisao da srpska vojska nikad ne može umreti * Zbog čega je Srbija odlikovala pripadnike američkog Crvenog krsta

Tekstovi

FELJTON - SPASILAC BEOGRADA IZ PENSILVANIJE: Mnogi Amerikanci su ostavili svoje kosti na srpskom tlu

FELJTON - SPASILAC BEOGRADA IZ PENSILVANIJE: Mnogi Amerikanci su ostavili svoje kosti na srpskom tlu

VELIKE pobede Srpske vojske, pustošenje i nadljudsko trpljenje kroz koje je prolazio srpski narod u egzilu u Grčkoj, epidemija zaraznih bolesti koja je bacila stanovništvo u strašnu pometnju - sve to vešto i efektno predstavljeno i objašnjeno američkoj javnosti, učinilo je da mnogo Amerikanaca među elitom i u političkim krugovima gledaju na srpsku naciju sa poštovanjem i divljenjem.

12. 04. 2022. u 18:00

FELJTON - DOKTOR KOJI JE SPASAO BEOGRAD: Edvard Rajan je bio legendarni američki lekar u službi Crvenog krsta

FELJTON - DOKTOR KOJI JE SPASAO BEOGRAD: Edvard Rajan je bio legendarni američki lekar u službi Crvenog krsta

POSLEDNjEG dna janura 1915. Mejbel Danlop Grujić, supruga diplomate Slavka Grujića, u Njujork Tajmsu je opisala kakako je uspela da ubedi srpske vlasti, uz pomoć prestolonasledika Aleksandra Karađorđevića i vojvode Živojina Mišića, da je misija Američkog Crvenog krsta potrebnija u Beogradu nego u Valjevu. Ona na stranicana njujorškog dnevnika piše:

17. 04. 2022. u 18:00

FELJTON - VOJNICI ŽESTOKE NARAVI: Srbija ima oko 10.000 komita  i oni za neprijatelja-osvajača predstavljaju najteži izazov

FELJTON - VOJNICI ŽESTOKE NARAVI: Srbija ima oko 10.000 komita i oni za neprijatelja-osvajača predstavljaju najteži izazov

U hronikama „Njujork tajmsa“, tokom Velikog rata, gotovo da nije bilo dana bez teksta koji je bio posvećen događajima u Srbiji. Tako je 25. jula 1915. godine osvanuo natpis sa naslovom „Amerikanac priča o srpskoj vosci“. U uvodnom delu piše da je članak koji sledi sastavljen od delova pisama Sesila Hauarda, mladog američkog vajara poznatog u Parizu, svom prijatelju u francuskoj prestonici i da se gospodin Hauard, koji je redovni član francuskog Salona likovnih umetnosti, nalazio u Srbiji sa Britanskim Crvenim krstom.

18. 04. 2022. u 18:00

FELJTON - HARVARDSKI DOBROVOLJCI U SRBIJI: Osobina Srbina  kad je bolestan nije rezignacija već hrabro trpljenje

FELJTON - HARVARDSKI DOBROVOLJCI U SRBIJI: Osobina Srbina kad je bolestan nije rezignacija već hrabro trpljenje

ZAMOLjEN sam da pišem o radu Sanitarne komisije Američkog Crvenog krsta u Srbiji i, posebno, da kažem nešto o onome što su uradili ljudi sa Harvarda povezani sa Komisijom. Treba imati u vidu da nijedan član Komisije, osim dr Stronga, ne zna tačno šta su uradili drugi članovi Komisije, niti može steći sveobuhvatnu predstavu o tom poslu u celini. Stoga ću izneti nekoliko opštih informacija o tom radu, a zatim nastaviti sa opisom onoga što sam lično video.

21. 04. 2022. u 18:00

FELJTON - SRBI KAO BALKANSKI IRCI: Gaje vrlo jaka osećanja prema kosovskoj ravnici

FELJTON - SRBI KAO BALKANSKI IRCI: Gaje vrlo jaka osećanja prema kosovskoj ravnici

U BEOGRADU sam nekoliko dana proveo u Američkoj bolnici koju još uvek vodi dr Rajan.Ta bolnica se nalazi na brdu na periferiji grada i uživala je respekt kod Nemaca ušančenih na drugoj strani reke. U gradu se videlo relativno malo oštećenja, osim duž rečne obale, gde su sve zgrade, uključujući kasarne, bile pretvorene u ruševine. Most preko reke je bio porušen, ali tada su topovske baterije razmenjivale povremenu paljbu, međutim nijedna od tih bombi nije pala na grad. Jedan nemački avion je skoro svakodnevno izjutra nadletao Beograd i svaki put je bio pozdravljen paljbom šrapnela koji su, kad se rasprsnu, ličili na oblačiće praha na nebu.

22. 04. 2022. u 18:00