DVA PEVIDRUGA: Sećanje na Aleksu Šantića i Branka Miljkovića

Piše Matija Bećković

15. 02. 2024. u 08:00

STO godina je od smrti Alekse Šantića, a devedeset od rođenja Branka Miljkovića. Ali deset godina od smrti jednog do rođenja drugog nije jedino što razdvaja i povezuje ova dva pevidruga.

ДВА ПЕВИДРУГА: Сећање на Алексу Шантића и Бранка Миљковића

Foto Muzej Hercegovine, Foto studio A. Zimolo

Aleksa je nazvan poslednjim vitezom romantike, a Branko princom poezije kao patetike uma. Dučić je napisao da je Šantić ličio na svoje pesme, a onaj koji ovo govori svedok je da su Miljkovićevi paradoksi, logika i poetika neodvojivi od njegovog lika. Za jednog je rečeno "da se divio tuđoj sreći, tuđoj slavi i tuđoj ženi" a to se ne sa manje razloga može kazati i za drugog. Ni jedan se nije ženio, a obojica su doživeli zabranjene i nesrećne ljubavi. Jedan je uzaludno voleo, a drugi uzaludno budio svoju ljubljenu. Jedan je bio guru pesničkog kruga u Mostaru, a drugi neosimbolističkog pokreta u Beogradu.

Obojica su pisalo ode kraljevima i kralju. Jedan pravom, a drugi lažnom, misleći da je pravi. Negujući "ljubav za svet, a patriotizam za svoje ognjište" pisali su rodoljubivu poeziju u ona vremena kad patriotizam niko nije nazivao lažnim.

Foto Narodni Muzej Niš, legat Branka Miljkovića

Aleksa "nije verovao u mržnju prostaka ni u zavist fukare" a Branku se pružila prilika da se uveri u oboje.

"Pesma nije loša, sem ako nije lažna". Šantić nije lagao, a Miljković je glavom platio svoju poeziju, da bi bila istinita.Jedan je proveo život u svom rodnom gradu, šetajući samo jednom ulicom, kao Kant, drugi je krenuo auto-putem Niš - Beograd - Zagreb i otud vratio kući u drvenom sanduku. I jedan i drugi veći su od svog dela ali nisu od svog ljudskog i pesničkog čina.

Miljković nije jedini Branko koga smo rano izgubili, niti je Aleksa poslednji bard koji je umro u nemaštini i samoći.

Ubijali se ili ne, kako god živeli i umirali položaj pesnika ostaje nepromenjen.

Pesnici su vanzemaljci koji se rađaju i umiru na zemlji. I oni još nerođeni pesnici će umreti kad-tad, ali poezija neće nikad. Pesnici su smrtni, a poezija nije i sve pesnike će nadživeti. To i jeste jedini smisao života svih pesnika u svim vremenima!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima