ČOVEK KOJI JE SRBIJI PODARIO "DOROTEJA" I - MALINE: Legat Dobrila Nenadića u "Adligatu"

D.B.M.

27. 10. 2021. u 14:32

LEGAT književnika i agronoma Dobrila Nenadića (1940-2019) preuzet je za Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" iz Beograda tokom Dobrilovih dana održanih u Arilju. Ugovor o legatu potpisan je ove godine na godišnjicu književnikove smrti, a preuzimanje je završeno pre nekoliko dana, na godišnjicu njegovog rođenja.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СРБИЈИ ПОДАРИО ДОРОТЕЈА И - МАЛИНЕ: Легат Добрила Ненадића у Адлигату

FOTO: Promo

- Za legat su preuzeti Dobrilov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sve knjige sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija - kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata" i ističe da je naročito značajna Dobrilova voćarska biblioteka i arhiva, koja je takođe, u potpunosti, preuzeta za legat.

Nenadić je Srbiju zadužio i sa književnim i sa agronomskim delom. Njegov roman "Dorotej", po kojem je 1981. godine snimljen istoimeni film, jedan je od najboljih i najčitanijih istorijskih romana moderne srpske književnosti, prodat u više od 200.000 primeraka. Međutim, Nenadić je takođe osmislio metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima. Nenadić je otac moderne proizvodnje srpske maline i najzaslužniji je za njen uspeh, što je radio besplatno, sa jedinim ciljem da pomogne svom kraju i narodu.

- Moj Dobrilo je sada pronašao novi dom, u "Adligatu", koji je voleo, čiji je član bio. Dobrilo je još za života slao knjige i svoje lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, koja je sada prerasla u legat. Jedan svoj rukopis poslao je za "Adligatov" Muzej srpske književnosti još 2013. godine, tako da mi, sada, samo nastavljamo ono što je on započeo.  "Adligat" će pomoći i sa prezentovanjem zaostavštine mog supruga u Arilju, što me posebno raduje, s obzirom na to da je moj Dobrilo najznačajniji književnik iz ariljskog kraja i počasni građanin ovog grada - kaže Petkana Nenadić.

Nenadić je osvojio mnogobrojna književna priznanja: Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu za roman "Dorotej", kao i za roman "Despot i žrtva", za koji je dobio i nagradu "Meša Selimović", "Prosvetinu" nagradu i nagradu Zlatni bestseler. Njegov roman "Brajan" dobio je "Račansku povelju", "Svetozara Ćorovića" dobio je za roman "Pobednici", "Boru Stankovića" za roman "Mrzovolja kneza Bizmarka". Nenadić je dobio i nagradu "Biblios" za ukupno stvaralaštvo, kao i Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)