POSTAVKA USPOMENA - SVE DO JESENI: U Kući Simića u Kruševcu postavljena izložba o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija

Sofija Babović

12. 06. 2022. u 14:30

VELIKO interesovanje izazvao je originalni projekat Kuće Simića u Kruševcu, koji je podrazumevao sakupljanje uspomena o značajnim jubilejima iz privatnih kolekcija.

ПОСТАВКА УСПОМЕНА - СВЕ ДО ЈЕСЕНИ: У Кући Симића у Крушевцу постављена изложба о значајним јубилејима из приватних колекција

Foto S. Babović

Tako će postavka "Dogodine u isto vreme", otvorena pre mesec dana,biti pred posetiocima sve do septembra.

Godišnjice mature, zlatne svadbe, rođendani, zajedničke proslave, druženja i dugovečna prijateljstva, priložilo je na fotografijama 24 učesnika postavke, posvećene privatnim i javnim jubilejima.

Foto S. Babović

Ivana Neckov Grubišić, montažerka dopisništva RTS u Kruševcu, već se 20 godina bavi fotografijom, ali brojne su i njene uspomene iz detinjstva i sa porodičnih druženja.

- Najstarija fotografija je iz 1969. godine, to je bio treći rođendan moje sestre - priča za "Novosti" Ivana Neckov Grubišić.

Foto S. Babović

- Roditelji su nas često fotografisali, a kasnije sam to i ja počela da radim. Izuzetno mi je drago što sam uspela da sačuvam fotografije sa proslava, nagrada koje je dobijalo naše dopisništvo, porodične fotografije naših velikih porodica, kao i generacijskih okupljanja, što je u ovim našim godinama vrlo važno.

Momčilo Nikolić, Foto S. Babović

Najdraže fotografije pesnikinje Slavice Davidović su sa roditeljima na uranku i sa proslave pet godina mature. Njen školski drug Momčilo Nikolić kaže da se pripremaju da ovekoveče i novu proslavu, 55. godišnjicu mature.

- Prebirajući po uspomenama, prisetila sam se prvih profesionalnih koraka u predstavama na "Svečanostima slobode" - priseća se Gordana Simić, koja je ustupila dragocene fotografije sa značajnih manifestacija na kojima je učestvovala.

Ivana Neckov Grubišić, Foto S. Babović

- Setila sam se državnih praznika, sletova, prvomajskih proslava, Svetosavskih akademija, promocija časopisa iz kulture i umetnosti, tradicionalne manifestacije "Druželjublje za Milića".

Čitava paleta različitih jubileja, ispostavilo se, značajna je Kruševljanima.

- Osim proslava 8. marta, Prvog maja i raznih godišnjica, dobili smo i fotografije sa 100. rođendana jedne bake i četvrtog rođendana mačke, kućne ljubimice - predočava za "Novosti" kustos Zorana Drašković Kovačević.

Foto S. Babović

- Sveukupno, došli smo do materijala od 300 fotografija, 22 učesnika i dve institucije, Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva.

Foto S. Babović

Priređujući ovakve interaktivne izložbe od 2013. godine, uspostavili smo bliske veze sa sugrađanima, koji su rođeni ovde, ali i sa svima kojima je Kruševac u srcu, sećanje dovoljno živo, a Kuća Simića vazda otvorena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)