ŠTA ČINI NEMATERIJALNO KULTURNO NASLEĐE SRBIJE? Saznaćete ako pogledate izložbu u Zavičajnom muzeju u Paraćinu(FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 06. 2022. u 17:55

IZUZETNA izložba nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije predstavlja sve elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa koji su upisani u Nacionalni registar tog nasleđa i u Uneskovu reprezentativnu listu kulturnog nasleđa čovečanstva, a ta izložba beogradskog Etnografskog muzeja - pri kom je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, od sinoć može se pogledati u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

ШТА ЧИНИ НЕМАТЕРИЈАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ СРБИЈЕ? Сазнаћете ако погледате изложбу у Завичајном музеју у Параћину(ФОТО)

Foto: Z. Rašić

 -  Nacionalni registar uspostavljen je 2012. godine i njegovo vođenje jedan je od najvažnijih zadataka  Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koji je otvoren pri Etnografskom muzeju.  U taj registar  se upisuju običaji, zanati, tradicionalne veštine, znanja i verovanja koja su prenošena sa generacije na generaciju i tako su sačuvana do danas. Upravo ti elementi koje su njihove lokalne zajednice prepoznale kao obeležje svog identiteta upisani su u Nacionalni registar, a četiri od tih 55 elemenata upisana su i na Uneskovu reprezentativnu listu. Prva je upisana porodična slava 2014. godine, zatim tradicionalna narodna igra kolo 2017, pevanje uz gusle 2018. godine i, kao poslednje, zlakusko lončarstvo 2020. godine – objašnjava autorka izložbe, viši kustos Etnografskog muzeja, Danijela Filipović.

Foto: Z. Rašić

 

Prema njenim rečima, cilj ove izložbe je predstavljanje javnosti svega što je do sada upisano u Registar kako bi posetioci to prepoznali kao deo sopstvenog nasleđa i uložili dodatni napor da se ono sačuva za naredne generacije.

 Već je pripremljen sledeći predlog iz Srbije za upis na Uneskovu listu, a kako naglašava Filipovićeva, u pitanju je – šljivovica.

- Priprema ovog tradicionalnog pića obuhvata mnoga znanja i veštine, počev od uzgoja tradicionalnih sorti šljive, samog procesa pečenja, odnosno pripreme rakije, do momenata u kojima se ta rakija kasnije koristi u životu  kao deo slavskih i svadbenih običaja i naravno, lečenja. Nadamo se da će naša nominacija šljivovice biti pozitivno okončana  i da ćemo možda već krajem ove godine imati još jedan upis na Uneskovu listu – naglašava Danijela Filipović.

Ova izložba prvo je bila postavljena u slovenačkom Etnografskom muzeju u Ljubljani, a potom u Etnografskom muzeju u Beogradu. Pre tri godine gostovala je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a od prošle godine gostuje po Srbiji. Pre Paraćina, gde u Zavičajnom muzeju ostaje do 17. jula, izložba je bila postavljena u Tršiću i u Zaječaru.

Napomenimo da i paraćinski Zavičajni muzej veliku pažnju posvećuje nematerijalnom kulturnom nasleđu i želi da ga promoviše. Tijana Pešić, kustos-etnolog, podseća da je ta ustanova na konkursu Ministarstva kulture i informisanja ove godine dobila sredstva za istraživanje staklarske tradicije u Paraćinu, te će to biti šansa da Zavičajni muzej pokuša da upiše staklarski zanat u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima