ZAKON ŠTITI FILMSKU BAŠTINU: Važne odluke Narodne skupštine i Vlade, vezane za kulturu

M. Kralj

08. 09. 2023. u 17:06

ISTOGA dana, minule srede, Narodna skupština i Vlada Srbije, donele su odluke važne za kulturu. Skupština je usvojila tri zakona iz ove oblasti kulture - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, Zakon o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Srbije i Italije.

ЗАКОН ШТИТИ ФИЛМСКУ БАШТИНУ: Важне одлуке Народне скупштине и Владе, везане за културу

Foto Jugoslavenska kinoteka

Dok je Vlada usvojila dve odluke o utvrđivanju mera zaštite, granica zaštićene okoline za nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja - arheološko nalazište Caričin grad i spomenik kulture Crkvu Svetog Ahilija u Arilju.

Usvojenim izmenama Zakona o kulturi, predviđeno je da Zadužbina Svetog manastira Hilandara uđe u red subjekata koji uživaju posebnu brigu države u oblasti kulture uzimajući u obzir značaj koji Hilandar ima za kulturu, istoriju i tradiciju srpskog naroda, objavilo je Ministarstvo kulture na svom instagram-profilu. U istom saopštenju stoji i:

- Zakonom o filmskom i ostalom audio-vizuelnom nasleđu koji je usvojen prvi put u istoriji naše zemlje, sveobuhvatno se uređuje zaštita filmske i ostale audio-vizuelne građe, jednog izuzetno važnog segmenta kulturnog nasleđa i stvaraju se uslovi za sistemski pristup i uređenje oblasti zaštite pokretnih kulturnih dobara.

O važnosti ovoga zakona, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i predsednik radne grupe, na čiji je predlog donet novi zakon, za "Večernje novosti", kaže:

- Izuzetno sam zadovoljan što je usvojen predlog radne grupe formirane od strane Ministarstva kulture, u čijem radu sam uzeo učešće kao predsednik i što je Srbija dobila Zakon kojim će na sistemski način biti uređeno očuvanje filmskog i ostalog audio-vizuelnog kulturnog nasleđa, kao i način zaštite, čuvanja, obrade i korišćenja filmske i ostale audio-vizuelne građe. Film kao umetnički izraz, kao i ostali audio-vizuelni materijali predstavljaju ne samo kulturno nasleđe i svedočanstvo jednog vremena, već su i deo nacionalnog identiteta i upravo zato je njihovo očuvanje od velike važnosti kako za državu, tako i za kulturu, umetnost i nauku. Siguran sam da će zakon urediti ovu oblast, ali ujedno i uticati na podizanje svesti o značaju koji film i audio-vizuelna građa imaju za našu kulturu - zaključuje Pantelić.

Interesovanje Italije

ZA sporazum o kinematografskim koprodukcijama između Srbije i Italije, kaže se da unapređuje saradu u filmskoj umetnosti i audio-vizuelnom stvaralaštvu. Ali, i da je i jak ekonomski podsticaj za obe zemlje, budući da je poslednjih godina Italija znatno povećala svoj budžet za filmsku industriju, a pojačan je i interes filmskih radnika iz te zemlje za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima