BEMUS UZ BEREZOVSKOG I KENEDIJA: Program 55. Beogradskih muzičkih svečanosti

Marina Mirković

28. 09. 2023. u 17:06

U TRADICIONALNOM oktobarskom terminu, i ovogodišnje, 55. Beogradske muzičke svečanosti predstaviće zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva.

БЕМУС УЗ БЕРЕЗОВСКОГ И КЕНЕДИЈА: Програм 55. Београдских музичких свечаности

Warner Music

Festival koji će se odvijati od 8. do 22. oktobra, otvara gala koncert posvećen stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas - u sali Narodnog pozorišta u Beogradu najlepše operske arije i duete interpretiraće grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

Maestro Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa, kao vrhunce ovogodišnjeg programa izdvaja dva gostovanja (a tri koncerta) na Kolarcu: resital pijaniste Borisa Berezovskog uz grupu "Bluz doktors" 16. oktobra, i dva uzastopna nastupa slavnog violiniste Najdžela Kenedija koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u celosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha, 21. i 22. oktobra.

- Kenedija ćemo ovoga puta slušati na koncertu na kome će se predstaviti i kao dirigent, i to uz orkestar "Virtuozi", ansambl mladih virtuoza koje je sam Najdžel specijalno za ovu priliku, i verujem da je to više nego dovoljno za veličanstvenu završnicu Bemusa, od čijeg ustanovljenog koncepta ne odustajemo, baštinimo i negujemo najbolje iz prošlosti festivala uz istovremeni trud da svaki sledeći bude još bolji i raskošniji - ističe Suđić, koji će 11. oktobra na Kolarcu voditi Crnogorski simfonijski orkestar i violinistu Romana Simovića u izvođenju dela Šostakoviča, među njima i čuvene antiratne Lenjingradske simfonije.

Dirigovaće Suđić i na koncertu svojih ansambala, Simfonijskog orkestra i Hora RTS, ali i Hora Opere Narodnog pozorišta, koji će 14. oktobra na Kolarcu uz četverac vokalnih umetnika (sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić) izvesti remek-delo romantizma, Verdijev "Rekvijem".

Bojan Suđić, Foto Z. Jovanović

Bojan Suđić

Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste u Bramsovom koncertu u De-duru.

Program 55. BEMUS-a dopunjuju koncerti kamerne, ali i izvorne muzike (19. oktobra u Etnografskom muzeju), kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića 13. oktobra u Atrijumu Narodnog muzeja. Na istom mestu 15. oktobra nastupa kvartet "Rubikon" koji čine violinisti Robert Lakatoš i Marko Josifovski, violista Jožef Bisak i čelista Dragan Đorđević Suzuki, uz gostujućeg pijanistu Mihaila Horiju.

Zagrebački solisti pod umetničkim vođstvom violiniste Sretena Krstića sviraju 17. oktobra na Kolarcu, a trio vrsnih umetnika: flautista Ljubiša Jovanović, violista Dejan Mlađenović i pijanista Aleksandar Serdar nastupiće 18. oktobra u Crkvi sv. Ante Padovanskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!