NAKLON IMPRESIONISTIMA : Maja Gojković na izložbi u pariskom muzeju "Orsej"(FOTO)

J. S.

20. 06. 2024. u 21:40

NEKOLIKO sati pre nego što je u četvrtak veče, u Srpskom kulturnom centru u Parizu zajedno sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem prisustvovala otvaranju izložbe dela naših slikara u čast predstojećih Olimpijskih igara „Sport u umetnosti. Umetnost sporta,“ predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković posetila je postavku u pariskom Muzeju „Orsej“ kojom Francuska i svet obeležavaju 150 godina impresionizma.

НАКЛОН ИМПРЕСИОНИСТИМА : Маја Гојковић на изложби у  париском музеју Орсеј(ФОТО)

Foto Pokrajinska vlada

Gojkovićevoj i saradnicima dobrodošlicu je poželeo Nikola Gauzerand, savetnik za međunarodne odnose predsednika Muzeja „Orsej.“ Izložai koja obuhvata  130 dela, postavljena je u znak sećanja na 15. april 1874. godine kada je u glavnom gradu Francuske otvorena prva izložba impresionista.

Taj dan  kada su  Mone, Renoar, Dega, Morizo, Pisaro, Sisli i Sezan odlučili  da prirede zajedničku izložbu svojih revolucionarnih slika, obeležava se kao rođendan novog umetničkog pravca – impresionizma. Bila je to jedna od prekretnica u istoriji umetnosti, kada su se mladi i  buntovni stvaraoci avanturistički otisnuli u nepoznato a danas su neki od njih poznati kao velikani slikarstva.

Ovaj izložbeni projekat posvećen impresionistima  započet je 2017. godine u Muzeju „Orsej,“ instituciji koja raspolaže kolekcijom od 500 najpoznatijih impresionističkih dela,najbogatijoj  u svetu. Izložba je organizovana u saradnji sa drugom najznačajnijom muzejsko-galerijskom institucijom s impozantnom kolekcijom impresionističkih dela izvan Francuske – Nacionalnom galerijom umetnosti iz Vašingtona.

Obilasku ove postavke prisustvovali su upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru