JEDNOM SANJAR, ZAUVEK SANJAR: Jelena Bajić Jočić o "Azbuci našeg života" i novim projektima

NIKOLA DRAŽEVIĆ

10. 01. 2021. u 15:47

IZA popularnih naslova poput "Selo gori, a baba se češlja", "Za kralja i otadžbinu", "Psi laju, vetar nosi", "Preživeti Beograd", "Srpski junaci srednjeg veka"... skupljeno je u deceniju i po snova koji su u međuvremenu postali stvarnost, a jedan od sanjara je Jelena Bajić Jočić, rediteljka i izvršna producentkinja "Kontrast studiosa".

ЈЕДНОМ САЊАР, ЗАУВЕК САЊАР: Јелена Бајић Јочић о Азбуци нашег живота и новим пројектима

Foto Kontrast studios

U razgovoru za "TV Novosti" ona kaže da, kao i u svakom drugom poslu, ima neostvarenih želja i snova, ali da oni vuku dalje.

- Jednom sanjar, zauvek sanjar. I sve dok je tako možemo se baviti ovim poslom. Ostalo je još mnogo toga što svako od nas pojedinačno, Nedeljko, Peđa, Radoš i ja, kao i svi mi zajedno kao tim, želimo i možemo da ostvarimo.

* Od serije "Selo gori, a baba se češlja" do "Azbuke našeg života", ljudske sudbine i obične svakodnevne priče glavna su tema serija. Da li će to i nadalje biti vaš pravac?

- Obične, svakodnevne priče o jednostavnim, "malim" ljudima jesu teme koje nas intrigiraju, kao i okolnosti koje se poigravaju nama i našim sudbinama. Naša strategija je vera u dobrotu u ljudima. Uprkos svemu. Kroz medij kojim se bavimo pospešujemo humanost, lepotu, vrline i dobrotu, a ne destrukciju i agresiju.

* Poznato je da ste na ideju da ekranizujete"Azbuke" Mirjane Bobić Mojsilović došli čitajući romane na moru, ali koji vas je to trenutak inspirisao da kažete - Od ovoga ću napraviti seriju?

- Oduvek su me zanimali najtananiji odnosi među ljudima, koji su često veoma složeni, talasi i bure kroz koje svaki čovek u životu prolazi. I vibracije u vazduhu koje nastaju kao posledica tih dubinskih osećanja i stanja unutar svakog pojedinca. Uz to, oduvek sam želela da napravim jednu savremenu bajku o izazovima, iskušenjima, ljubavi i porodici. Pročitavši Mirjanine "Azbuke", shvatila sam da je to savršeno delo koje sadrži upravo elemente koji me intrigiraju. Bajka o savremenim ljudima koji imaju sve, ali uprkos tome poneseni pohlepom, egom i taštinom gube delić po delić sebe, svoje duše, dok jednog trena ne shvate da su upropastili sopstvene živote. Naizgled laka i pitka priča, koja nosi važna upozorenja za sve one koji žele da iskreno sagledaju i preispitaju sebe i sopstvene živote.

Foto Kontrast studios

* Serija "Azbuka našeg života" nastaje u specifičnim okolnostima zbog koronavirusa. Dokle ste stigli sa snimanjem serije, kada vas očekuje poslednja klapa?

- Svi, filmski radnici, stvaraoci i producenti koji su snimali tokom proteklih 10 meseci, napravili su pravi podvig, zaista, jer naš posao zahteva psiho-fizičko, ali i emotivno davanje. Jeste bilo teško, ali smo uspeli da realizujemo predviđeno snimanje i da ne remetimo koncepciju, kao ni kvalitet serije. Snimanje smo priveli samom kraju, ostala su nam još tri dana i to snimanje okončaćemo posle praznika.

* Proverena imena mogu biti garancija gledanosti, i vi iz serije u seriju na naše male ekrane donosite osveženje, kao što su u slučaju "Azbuke" Aleksandra Janković Splića i Jadran Malkovič.

- Borba da budemo kreativni, inventivni, sveži i inspirativni, neprekidna je. Određeni rizici moraju se preuzimati, pa ako verujemo u temu, priču, scenario, u neki projekat, moramo verovati i u nova lica, u glumce kojima bi trebalo pružiti šansu da odigraju nešto što ranije nisu, ili da odigraju prvu ulogu u karijeri. Kao plod takvog pristupa i pune posvećenosti može se dobiti nešto osvežavajuće, iznenađujuće dobro i novo, ali se može i pogrešiti. Otuda kolege često biraju proverene glumce koji su se u sličnim zadacima pokazali dobro.

* "Srpski junaci srednjeg veka" specifičan je, uspešan i gledan projekat, a u drugoj sezoni prvi put ste kao glavnu junakinju imali ženu - Jelenu Balšić. Postoji li još znamenitih Srpkinja koje bi mogle da zavrede svoje mesto u nastavku ovog serijala?

- Svi mi u "Kontrastu" ponosimo se ovim projektom, posebno zbog činjenice da smo ga započeli bez budžeta i postavili ga samo zahvaljujući sopstvenoj upornosti, istrajnosti i veri. "Junaci" danas, zahvaljujući Telekomu Srbije, imaju znatno kvalitetniju realizaciju, a Gordan Matić, scenarista i reditelj, sa velikim nadahnućem radi na "Junacima". Budući da su reakcije, kako stručne tako i najšire javnosti, odlične, verujem da će se ovaj projekat nastavljati iz sezone u sezonu i sa pričama o velikim ženama u srednjem veku, koje su često podnosile velike žrtve i terete. O njima se malo govorilo. Jedna od izuzetnih žena srednjeg veka je i Jelena Balšić. U trećem ciklusu "Junaka" bavićemo se Marom Branković, ćerkom Đurđa Brankovića, i suprugom sultana Murata Drugog. Zagonetna tragična ličnost koja je značajno doprinela kako duhovnosti, tako i diplomatskim vezama Istoka i Zapada u turbulentnom periodu srednjovekovne istorije. Život Mare Branković poprimio je obrise mita i legende.

Foto Kontrast studios

* Oprobali ste se kao reditelj u drami, komediji, romantičnoj drami. Postoji li neki žanr koji bi za vas bio novi izazov?

- O, da - naučna fantastika!

* "Led" vam je doneo mnogobrojne nagrade na međunarodnim festivalima. Kada možemo da očekujemo vaš drugi film?

- Nadam se za neku godinu.

* Iako je bila teška, godina za nama makar nas je okrenula ka najbližima i podstakla na porodično jedinstvo.

- Čovečanstvo je na neki neobjašnjiv način počelo da nazaduje. Izgubili smo kontakt sa prirodom, pogazili najznačajnije moralne i etičke principe civilizacije. Glad za materijalnim ukrala je svaki trenutak, a savremne tehnologije učinile su da polako postajemo vukovi samotnjaci. Toplina, ljudskost, empatija, razumevanje, tolerancija, dobrota, kolegijalnost, briga o drugima, postale su zaboravljene vrline koje se sve teže prepoznaju u ljudima. Veliko globalno zlo, korona virus, kao da nam je skrenulo pažnju na sebe same, porodicu, sopstveno ognjište, i kao da nas opominje da ne hrlimo ka svemu što svetluca, već da čuvamo ono što imamo. Da brinemo o svojoj deci i da se prijatelju nađemo u muci. Ova pandemija nas na surov način podseća na to šta je junaštvo (braniti sebe od drugoga), a šta čojstvo (braniti drugoga od sebe)!

Foto Kontrast studios

* U ovo je vreme praznika, kakve su vaše želje?

- Vašim čitaocima, zatim svojim kolegama, prijateljima, saradnicima, celoj ekipi "Novosti", svim našim gledaocima, svojoj porodici, i sebi, želim dobro zdravlje i slobodan život bez kovida i drugih bolesti. Srećan Božić! Živeli!

SEĆANjE NA BATU ŽIVOJINOVIĆA

* POSLEDNjI naslov koji je veliki Velimir Bata Živojinović upisao u svoju biografiju bio je vaš prvenac "Led". Po čemu ćete pamtiti svoju saradnju sa njim? Postoji li neka anegdota ili savet koji vam je dao tom prilikom?

- Saradnju sa Batom pamtiću celog života. Velika je to bila čast i privilegija. Bata je bio učitelj glume svim mlađim kolegama, oličenje profesionalizma i disciplinovanog vladanja pred svaki kadar. U periodu kada smo snimali "Led", te 2010, zdravlje mu je već bilo značajno narušeno, ali uprkos svim zdravstvenim tegobama i problemima koje je imao, čuvao je u sebi strast da svaki zadatak i svaki kadar snimi vrhunski. Da podnese kišu, vetar, sunce, da tu svoju, ko zna koju po redu, ulogu snimi kao da mu je prva, dajući svoj maksimum, iskrenu emociju i prefinjen senzibilitet liku deda Životija. Mnogo toga sam naučila od Bate, ali nešto što često citiram, i kako vreme prolazi sve se više potvrđuje tačnost te njegove tvrdnje, jeste da "svako može da bude glumac, ako je intiligentan i likom odgovara za ulogu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (30)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove