TURSKI USLOVI ZA ULAZAK U NATO: Ako hoćete da vas branimo ispunite zahteve

P. Z. S. / ria.ru

18. 05. 2022. u 17:52

ŠVEDSKA neće moći da se pridruži NATO-u dok se ne reše legitimni problemi Turske, napisao je Fahretin Altun, šef odeljenja za komunikacije administracije turskog predsednika, u članku za švedski list Ekspresen.

ТУРСКИ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У НАТО: Ако хоћете да вас бранимо испуните захтеве

Ministri odbrane NATO juče u Briselu, Foto AP

Finska i Švedska su u sredu predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijave za pridruživanje alijansi.

-Zemlje kao što je Turska, koje su na meti terorizma, naporno rade na eliminisanju ovih dvostrukih standarda. S obzirom na ovu istoriju, bilo bi neprihvatljivo da Turska gleda kako Švedska pokušava da se pridruži NATO-u bez preispitivanja svoje pozicije. Sa tačke gledišta Turske, borba sa takvim ljudima koji se predstavljaju kao politički tražioci azila za švedski narod, uprkos činjenici da su bili umešani u zločine nad nevinim ljudima u Turskoj, je sine kva non saveza, piše Altun u svom članku.

On je izrazio uverenje da bi se „švedski narod osećao isto što i Turci danas kada bi turska vlada krila terorističku organizaciju odgovornu za napad u Stortorgetu“.

-Svakako nam je drago što Švedskoj ne preti takva teroristička pretnja, ali želim da budem vrlo jasan da Švedska neće moći da uđe u NATO dok se ne reše pravedni problemi Turske. Ako Švedska očekuje da će druga najveća armija NATO doći u odbranu u slučaju napada, mora prihvatiti ovu činjenicu“, navodi se u članku.

Ranije je Fajnenšel tajms preneo da je Turska blokirala početak procesa razmatranja aplikacije za ulazak Finske i Švedske u NATO. Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da Ankara ne može da kaže da članstvu Finske i Švedske u NATO jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o vezama sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj. Ako Turska pristane, NATO, prema Erdoganu, „neće biti bezbednosna organizacija, već će postati mesto gde će biti mnogo predstavnika terorista“.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!