POLJACI SE SETILI KO JE STEPAN BANDERA: U Varšavi prvi put javno reagovali na veličanje ukrajinskih nacista, obrušili se na Meljnika

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 07. 2022. u 14:12

POLjSKI ministar odbrane Mariuš Blaščak prvi je visoki političar u Varšavi koji je javno napao na talasima "Poljskog radija" ukrajinskog ambasadora u Berlinu Andreja Meljnika koji veliča Stepana Banderu, jednog od glavnih ideologa ukrajinskih nacionalista koji su sarađivali sa nemačkim nacistima.

ПОЉАЦИ СЕ СЕТИЛИ КО ЈЕ СТЕПАН БАНДЕРА: У Варшави први пут јавно реаговали на величање украјинских нациста, обрушили се на Мељника

Foto: Jutjub/Jung & Naiv/Vikipedija

Do sada su se u Varšavi pravili da ne čuju i ne vide divljanja ukrajinskih neonacista banderovaca jer su oni bili najratoborniji i bili su jezgro jedinica koje ratuju protiv Rusa. Tek sada je "prekipelo" poljskom ministru odbrane koji je na "Poljskom radiju" nazvao ukrajinskog ambasadora Meljnika "korisnim idiotom Kremlja".

- Nedopustivo je da ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik hvali Stepana Banderu. Interesantno koliko je on svojim izjavama postao "korisni idiot Kremlja" rekao je ministar Blaščak. Meljnik je prošle nedelje dao intervju nemačkom novinaru u kojem je Banderi i saradnike nazvao borcima za slobodu. U Nemačkoj je inače zakonom zabranjeno slavljenje nacizma.

Andrej Meljnik/Foto: Arhiva

Verovatno da u Varšavi ne bi ni ovog puta žestoko reagovali da ambasador Meljnik nije kazao kako je masovno ubijanje Poljaka u Volini i Galiciji u Drugom svetskom ratu bilo rezultat što su i Poljaci napravili mnoga zverstva nad Ukrajincima. Osim toga Meljnik je napao Varšavu da ona taj deo istorije hoće da politizuje.

Posle raspada SSSR-a jedan broj ukrajinskih političara o Banderi je počeo da govori kao o nacionalnom heroju. Predsednik Viktor Juščenko ga je čak proglasio herojem. Posle puča 2014. u Kijevu kada je nasilno smenjen predsednik Viktor Janukovič širom Ukrajine su postavljali biste Bandere.

Nije nikakva tajna da je upravo Stepan Bandera bio lider Organizacije ukrajinskih nacionalista koja je osnovala 1942 Ukrajinsku ustaničku armiju koja je sarađivala sa Hitlerovom vojskom i ratovala protiv Crvene armije. Upravo je ta Ukrajinska ustanička armija 1943. u mestu Volina masovno poubijala Poljake. Osim njih Ukrajinska ustanička armija je ubijala i Ukrajince koji nisu hteli da sarađuju sa njima.

Naravno da su u Varšavi znali ko su ukrajinski neonacisti i naslednici Bandere ali sadašnje rukovodstvo Poljske je smatralo da je najbitnije da se ukrajinski nacionalisti žestoko tuku protiv Rusa. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je takođe znao ko su banderovci koji su osim Poljaka i Rusa ubijali masovno i Jevreje. Ali Zelenski je govorio da o Banderi u nekim mirnim vremenima treba da se razjasne ukrajinski i poljski istoričari.

Banderu su već u julu 1941 Nemci prebacili u Berlin da bi ga kasnije uhapsili. Kraj rata je dočekao u vili Gestapoa. Kasnije su u nemačkim arhivama pronađeni dokumenti koji potvrđuju da je Bandera dobio novac od Nemaca još u vreme dok su se oni pripremali za napad na SSSR. U proleće 1941 Nemci su finansirali pripremu ukrajinskih legiona "Nahtigal" i "Roland" koji su bili u sastavu specijalne jedinice nemačkog abvera "Brandenburg-800". Bandera je u aprilu 1941. dobio od Nemaca 2,5 miliona maraka za pripremu ratovanja protiv SSSR-a.

Uoči početka Drugog svetskog rata Bandera je sa Nemcima razgovarao o tome da Ukrajina bude u sastavu Nemačke i da jedinice "Nahtigal" i "Roland" daju zakletvu Ukrajini. Nemci se sa time nisu saglasili. Hitler nije bio za to da se stvori nezavisna Ukrajina on je hteo da ona bude pod njegovom punom kontrolom. Uzalud je ukrajinski nacionalista Jaroslav Stecko kojeg su njegovi istomišljenici proglasili 30 juna 1941 predsednikom vlade Ukrajine pisao pisma Hitleru, Musoliniju pa sve do Ante Pavelića. Hitler nije dao da se stvori ukrajinska država. Stepan Bandera i Jaroslav Stecko su bili uhapšeni zbog neposlušnosti i prebačeni u Berlin. Dakle Bandera i njegovi najbliži saradnici nisu nikada odustajali od sradnje sa Nemcima ali nisu bili Hitleru dovoljno poslušni.

Banderu su posle rata Sovjeti likvidirali u Berlinu.

Posle oštre kritike poljskog ministra odbrane ukrajinskog ambasadora Meljnika i pristalica Bandere nameće se pitanje može li se nešto promeniti u odnosima Varšave i Kijeva. Sve dok traje rat Rusije i Ukrajine Varšava će pomagati Kijev vojno i politički bez obira koliko u ukrajinskoj vojsci bilo onih sa tetovažama Bandere i Hitlera. Mržnja sadašnjeg poljskog rukovodstva prema Rusima je mnogo veća pa se istorijsko poljsko-ukrajinsko nasleđe neće stavljati u prvi plan. Preko Poljske će i dalje dolaziti strani plaćenici u Ukrajinu i dovoziti zapadno oružje.

Mariuš Blaščak/Foto: Arhiva

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu Si En En ponovo izjavio optimistički da se rat sa Rusijom može završiti do kraja ove godine ali pod uslovom da pomoć stiže sa Zapada.

- Ako nam saveznici pošalju obećano oružje i posluži nas sreća i pomogne Bog možemo do kraja godine da završimo rat, kazao je Zelenski. On je dodao da u Kijev ne odustaje od želje da postanu članica NATO jer samo taj blok može dati garancije bezbednosti Ukrajini.

Zelenski je objasnio da bi predsednik Bajden želeo da poseti Ukrajinu ali ne može iz bezbednosnih razloga. Predsednik Ukrajine je pohvalio one zapadne političare koji su posetili Kijev i "ne boje se Putina".

Na kraju razgovora Zelenski je izrazio žaljenje što Vašington jako malo podržava Kijev koji želi da ostvari pobedu nad Rusijom.

RUSI ŠALjU SVEŽE SNAGE

Za vreme razgovora sa ministrom odbrane Šojguom predsednik Putin kao vrhovni komandat je naredio da se posle pobede u Lisičansku napravi rotacija jedinica. Oni koji su zauzeli strateški važne gradove otići će na odmor a njih će zameniti sveže snage. Rotacija će trajati maksimalno desetak dana. Sada je pred ruskom vojskom glavni cilj da se zauzme Slavjansk.

Likvidirali gruzinske najamnike

Nedaleko od grada Seversk u Donbasu u četvrtak su ruske jedinice napale kolonu najamnika iz Gruzije. Ubijeno je oko 30 gruzinskih plaćenika, saopštili su u miliciji Luganske narodne republike. Gruzini su nastojali da pobegnu iz okruženja na desetak automobila. Kad su dronovima primetili kretanje neprijateljske kolone automobila ruski artiljerci su je "pokrili" preciznim pogodcima. Niko od Gruzina nije uspeo da pobegne.

Plaćenici iz Gruzije odlikuju u žestokošću prema ruskim zarobljenicima pa su zbog toga posebno omrznuti među vojnicima i oficirima ruske armije kao i jednica Luganske i Donjecke narodne republike.

Putin ko misli da može da nas pobedi neka proba

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je do sada najoštriju poruku onima koji huškaju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da može na bojnom polju da pobedi Rusiju. Svima njima Putin je poručio- neka probaju da pobede rusku vojsku.

U pobedničkom stiliu Putin je kazao da oni koji ne žele mirne pregovore sa Moskvom moraju znati da će im biti sve teže teže da kasnije pregovaraju.

U razgovoru sa predstavnicima parlamentarnih partija Putin je kazao da je tragedija to što Zapad hoće da ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. Neosporno je jedno da se Rusija nikada neće odreći Krima koji se 2014 godine vratio matici. Osim toga kad se održe referndumi u Istočnoj Ukrajini i narod odluči da se pripoje Rusiji Ukrajina tu teritoriju može da vrati samo ratom ali ne mirnim pregovorima.

Da je bilo više mudrosti u ukrajinskom rukovodstvu i da su realizovani Minski dogovori do rata ne bi ni došlo. Ali ukrajinski nacionalisti nisu mogli da se pomire da Rusima vrate prava koja su do 2014 imali. Do tada im je bilo garantovano da ruski jezik bude ravnopravan sa ukrajinskim u oblstima gde su Rusi većinsko stanovništvo.Prvi zakon koji je doneo ukrajinski parlament posle puča 2014. bio je ukidanje prava Rusima da njih jezik bude ravnopravan na Istoku Ukrajine. Što se tiče zapadnih sankcija Putin smatra da je njihov cilj bio ne samo da udare na rusku ekonomiku nego i da poseju razdor i demoralizuju građane Rusije.Ali to im nije uspelo.

Predsednik Putin je apelovao na predstavnike partija u Dumi da povećaju solidarnost građana sa onima koji su u jednicama koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

- Zemlja živi uobičajeno, odlaze na letovanje, kulturni život nije prestao. A vojnici rizikuju svojim životima za domovinu. Važno je da bude konsolidacija celog društva, kazao je Putin. On je istako da vojska mora da oseća podršku celog naroda.

Putin je rekao parlamentarcima da uopšte ne sumnja da će se vojna operacija završiti uspešno.

Lavrov o samitu u Indoneziji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov  koji je učestvovao na samitu ministara G-20 u Indoneziji kazao je da sve sve svelo na kritiku Rusije umesto da se govorilo o ekonomskim problemima.

Zapadni ministri su čim bi dobili reč počeli sa kritikom Rusije umesto da se razgovara kako da se prebrode ekonomski problemi u svetu.

Da bi ignorisali Lavrova zapadni ministri su odbili da se napravi zajednička fotografija na samitu.

- Zapad neće dozvoliti Ukrajini da pređe na mirovne pregovore sa Rusijom.Kijev teraju da se naoružava i sa njime gađaju gradove gde stradaju civili, što gledamo svakodnevno, kazao je Lavrov po završetku samita u Indoneziji.

Šolc preti maratonskim sankcijama

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio u poslednjem TV intervjuu da će sankcije Rusiji potrajati koliko bude potrebno.Tako je Šolc odgovorio na konstataciju TV novinarke koja je kazala da 47 posto građana Nemačke žele da se Ukrajina saglasi na ustupke dela teritorije .Nemci su zabrinuti rastom cena, a posebno poskupljenjem energenata.

- Sačuvaćemo solidarnost koliko to bude potrebno da bi Ukrajina mogla da se zaštiti - izjavio je Šolc.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)