IZGLEDNI SCENARIO ZA EVROPSKU UNIJU: Plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti zemalja članica

Tanjug

20. 07. 2022. u 14:03 >> 14:03

EVROPSKA komisija predložila je danas plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju, „izglednog scenarija”, da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama.

ИЗГЛЕДНИ СЦЕНАРИО ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: План којим се предвиђају хитне мере у циљу енергетске безбедности земаља чланица

Foto shuterstock

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je neophodno da u svih 27 zemalja EU dođe do smanjenja potrošnje gasa za 15 procenata kako bi Unija „pregurala” predstojeću zimu.

 - Znam da mnogo tražimo od cele EU, ali je to neophodno da bismo se zaštitili. Zato predlažemo vanredni instrument koji za cilj ima da svaka zemlja članica smanji potrošnju gasa i da se obezbedi sigurna mreža za sve zemlje članice. Tražimo od zemalja članica da smanje potrošnju gasa za 15 procenata - poručila je Fon der Lajenova.

Ona je ukazala na činjenicu da su isporuke ruskog gasa već ograničene ili potpuno zaustavljene za 12 zemalja članica i pozvala EU da se pripremi za potencijalni potpuni prestanak isporuke ruskog gasa.

Ona je pozvala EU 27 da ostanu jedinstvene i solidarne u ovoj situaciji i da sve doprinesu štednji, skladištenju, ali i da budu spremne da podele svoje zalihe gasa sa susedima.

 - Ovo su teška vremena i ona zahtevaju dobru organizaciju, koorodinaciju, jako jedinstvo i solidarnost. Tako ćemo proći kroz svaku vrstu krize - zaključila je Fon der Lajenova.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV VATRENE STIHIJE: U Španiji besne šumski požari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)