AMERIČKI ZVANIČNICI ZABRINUTI: Da li će EU nastaviti da se suprotstavlja Rusiji?

P. Z. S. / politico.com

11. 11. 2022. u 18:29

AMERIČKI zvaničnici su sve više zabrinuti da li će zadržati svoje saveznike na pristupu Vašingtona u suprotstavljanju Rusiji u Ukrajini dok ekonomski pritisci rastu širom Evrope.

АМЕРИЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ ЗАБРИНУТИ: Да ли ће ЕУ наставити да се супротставља Русији?

Foto Shutterstock

Američki zvaničnici sa sedištem u Evropi izdaju interna upozorenja kolegama iz Vašingtona da su neke zemlje sa stanovništvom koje podržava Rusiju sve više ljute zbog sankcija i krive SAD za sve veće troškove. To bi osećanje moglo da izvrši pritisak na evropske lidere da povuku podršku sankcijama, rekli su zvaničnici u internim izveštajima koji su poslednjih dana kružili širom administracije i u koje imao uvid “Politiko” (Politico).

Zabrinutost je izazvao nalet poziva među najvišim američkim zvaničnicima širom administracije o tome kako održati evropske lidere u skladu sa američkom strategijom, izjavila su dva visoka američka zvaničnika. Vašington sve više veruje da je dosledna i jedinstvena kampanja slanja poruka sa Evropom ključna za uspeh u Ukrajini, i da bi bilo kakvo smanjenje podrške Kijevu moglo da pružipoveća uticaj Rusije, na bojnom polju i van njega.

Rastuća ekonomska zabrinutost dovela je do protesta u nekim evropskim gradovima zbog rastuće inflacije i visokih troškova grejanja kako temperature padaju, što je dovelo do većeg pritiska na vlade da odmere domaća pitanja u odnosu na podršku Ukrajini.

-Jedina stvar koja me brine je razdor između Sjedinjenih Država i Evrope, jer Sjedinjene Države izgledaju bolje pozicionirane po pitanju energije jer smo veliki proizvođač, rekla je Fiona Hil, bivša direktorka za Rusiju i evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost u vreme Trampove administracije. „Trebalo je da radimo na ovoj tranziciji ranije”.

Jedan od američkih zvaničnika je rekao da se „stvari za sada drže stabilno“, dodajući: „ali to je nestabilna situacija“. Zvaničnik, kao i drugi citirani za ovu priču, tražio je anonimnost.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove