GRČKI MEDIJI: NATO želi da koristi sve grčke luke za prebacivanje vojne tehnike na istok

Novosti online

03. 07. 2023. u 22:45

SAD i NATO žele da se dokopaju svih grčkih luka kako bi ih iskoristili za prebacivanje vojne tehnike na granicu sa Rusijom – američka Transportna komanda (USTRANSCOM), koja je nadležna za transportne operacije, raspisala je tender za radove „u svim lukama Grčke“, piše list „Rizospastis“.

ГРЧКИ МЕДИЈИ: НАТО жели да користи све грчке луке за пребацивање војне технике на исток

Foto tviter@WarshipCam

Kako se navodi, SAD, grčka vlada i evroatlantske strane nisu „gubile ni dana u procesu pretvaranja cele zemlje u "američku teritoriju" s ciljem prebacivanja vojne tehnike i municije na granicu sa Rusijom“.

Naime, dan nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj, na kojima je 25. juna na vlast ponovo došla stranka „Nova demokratija“ sa vladom koja daje „garancije stabilnosti“ SAD i NATO-u, Amerikanci su počeli da traže izvođače među grčkim kompanijama, piše list.

Pozvali su ih da predstave svoje projekte najkasnije do 26. jula kako bi u lukama u Pireju, Solunu, Aleksandrupolisu, Volosu, Kavali i u drugim lukama u zemlji bili određeni izvođači radova, odnosno kompanije koje će vršiti utovar-istovar i ostale prateće usluge na terminalu u pet luka i kako bi se omogućilo da se započnu radovi i obezbedi infrastruktura koju bi Amerikanci mogli da iskoriste do 2029. godine za premeštanje svog vojnog tereta i municije u Centralnu i Istočnu Evropu, navodi se u članku.

Kako je precizirano, ugovor sa kompanijama biće potpisan na period od 16. decembra 2023. godine do 15. decembra 2028. godine, a postoji i mogućnost šestomesečnog produženja do 15. juna 2029. godine. Prema poslednjim informacijama, ukupna vrednost ugovora za pet luka procenjuje se na 1,1 milion dolara za 5,5 godina korišćenja.

VOJNA SARADNjA GRČKE I SAD

Grčka i SAD su u oktobru 2019. godine unele izmene u Sporazum o međusobnoj odbrambenoj saradnji koji je zaključen 1990. godine. U dokumentu se radi o proširenju američke pomorske baze u zalivu Suda na ostrvu Krit, korišćenju vazduhoplovne baze u blizini grada Larisa, baze vojne avijacije u Stefanovikiju i luke Aleksandropolis na severoistoku Grčke. Dokumentom je takođe predviđena mogućnost korišćenja bilo kog drugog vojnog objekta na teritoriji Grčke uz njenu saglasnost.

Sjedinjene Američke Države i Grčka su 14. oktobra 2021. u Vašingtonu potpisale drugi protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o odbrani. Prema potpisanim dogovorima, listu od četiri američke vojne baze dopunila su četiri nova objekta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (3)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)