NEĆU DOZVOLITI DA EVROPA NAPRAVI GREŠKU: Orban odlučan - Čak i ako budem jedini, ništa od Ukrajine u EU

Novosti onlajn

13. 12. 2023. u 13:49

NEĆU dozvoliti da Evropska unija napravi grešku i počne pregovore sa Kijevom o pristupanju Ukrajine EU, čak i ako budem jedini od 27 lidera sa takvim mišljenjem, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban.

НЕЋУ ДОЗВОЛИТИ ДА ЕВРОПА НАПРАВИ ГРЕШКУ: Орбан одлучан - Чак и ако будем једини, ништа од Украјине у ЕУ

Foto: Tanjug/AP

- Evropska unija je na putu da napravi strašnu grešku, koja se mora sprečiti. Čak i ako dvadeset šest želi da je napravi, mi ćemo biti protiv... Ukrajina nije u stanju da počne pristupne pregovore. Greška je da se zbog rata, iz geostrateških razloga, iz političkih razloga, počnu pregovori sa njom - rekao je Orban u intervjuu za portal Mandiner.

On je podsetio da je pridruživanje Evropskoj uniji „proces koji ima jasno definisana pravila i uslove”.

- Ukoliko se ovi uslovi ispune, onda se može doneti odluka da se neko primi na osnovu dobijenih rezultata. EU želi da prekine ovu praksu jer smatra da je to geostrateško pitanje - rekao je premijer i dodao da takve akcije "uništavaju Evropsku uniju".

Mađarska neće napustiti EU

Mađarska ne namerava da napusti Evropsku uniju, ali bi želela da je promeni i za to je potrebno da „zauzme Brisel“, objasnio je mađarski premijer Viktor Orban svoje reformske planove za EU.

Odgovarajući na pitanje da li će Mađarska napustiti Evropsku uniju, on je rekao: "Neće izaći, već će ući unutra. Moj plan nije da izađem, već da zauzmem Brisel".

Mađarska vlada je više puta saopštavala da očekuje promene u rukovodstvu EU nakon rezultata izbora za Evropski parlament koji bi trebalo da se održe u junu 2024. godine. Budimpešta im pridaje veliki značaj i nada se da će ojačati poziciju desničarskih partija u Evropi.

Rukovodstvo Mađarske se dosledno protivi pokretanju pregovora o pristupanju Ukrajine uniji na samitu EU 14-15. decembra.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTEVI ZA BUDUĆNOST: Pogledajte osmu epizodu video-serijala Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)