DONALD LJULJA KAVEZ GLOBALISTIMA: Rojters piše da bi Tramp zaista mogao da izvuče SAD iz NATO

Novosti online

19. 12. 2023. u 22:30

POTENCIJALNI drugi mandat Donalda Trampa u Beloj kući mogao bi da znači kraj američkog finansiranja Ukrajine, povlačenje SAD iz NATO-a i sveobuhvatnije prekidanje ekonomskih veza s Kinom, prenosi Rojters pozivajući se na razgovore sa skoro 20 bivših i aktuelnih zvaničnika i diplomata, od kojih većina nije imenovana.

ДОНАЛД ЉУЉА КАВЕЗ ГЛОБАЛИСТИМА: Ројтерс пише да би Трамп заиста могао да извуче САД из НАТО

Foto: EPA

Prema većem broju insajderskih izveštaja, mnoge Trampove odluke su tokom njegovog mandata na kraju opstruirali neizabrani vladini zvaničnici, a ponekad čak i njegovi nameštenici. Zbog toga, on sada nastoji da zaobiđe taj problem tako što će postaviti "lojaliste" koji su podložniji njegovoj "izolacionističkoj politici i hirovima", tvrdi Rojters.

Ukoliko bude ponovo izabran, trenutni favorit za republikanskog kandidata bi "verovatno bi postavio lojaliste na ključne pozicije u Pentagonu, Stejt departmentu i CIA koji bi primarno bili odani njemu", rekli su anonimni sagovornici Rojtersu.

Kako navodi osam evropskih diplomata, postoje "akutni strahovi" da će drugi Trampov mandat značiti kraj pomoći Ukrajini, kao i sumnja da neće poštovati obavezu SAD da "brane saveznike u NATO-u".

- Postoje glasine da on želi da odvoji SAD od NATO-a ili da se povuče iz Evrope. Naravno, zvuči zabrinjavajuće, ali... nismo u panici - rekao je diplomata iz jedne baltičke zemlje.

"Blaga" verzija drugog Trampovog predsedništva bila bi "ponavljanje njegovog prvog mandata sa nekim agresivnim elementima". Ukoliko Tramp, međutim, zaista ispuni obećanja da će demontirati aparat duboke države, to bi bila "opcija sudnjeg dana", kaže diplomata.

Sličnu prognozu objavio je i Trampov bivši ministar odbrane Mark Esper, koji je rekao da će bivši predsednik SAD obustaviti američku podršku Ukrajini, a što će pokrenuti lanac događaja koji će dovesti do raspada NATO.

Magazin "Roling stoun" je takođe nedavno preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da su Tramp i njegovi savetnici razgovarali o povlačenju SAD iz NATO ili dramatičnom smanjenju posvećenosti Vašingtona paktu ako pobedi na izborima. Prema pisanju časopisa, Tramp je svom timu rekao da u njegovoj drugoj administraciji neće raditi "ljubitelji NATO".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Krzneni član ruske armije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MLADI INFLUENSER UBIJEN U UKLJUČENJU UŽIVO: Snimio sopstvenu smrt, plaćene ubice ispalile četiri metka (VIDEO)