SRBIMA JE JASNO: Građani bivše sovjetske republike Ukrajine pod komandom Kijeva su samo pešadija u borbenim formacijama NATO-a

Novosti online

21. 02. 2024. u 17:35

SA psihološke tačke gledišta (a to je osnova našeg stava prema sukobu u Ukrajini), svim Srbima je jasno da su građani bivše sovjetske republike Ukrajine pod komandom Kijeva samo pešadija u borbenim formacijama NATO-a, kaže srpski novinar Danijel Simić.

СРБИМА ЈЕ ЈАСНО: Грађани бивше совјетске републике Украјине под командом Кијева су само пешадија у борбеним формацијама НАТО-а

Privatna arhiva

- A Srbi su zadovoljni što je NATO bar jednom u sukobu sa nekim ko može ne samo da uzvrati, već i da pobedi. Da, ovo je samo hibridni, proksi rat, ali Rusija ga je preživela dve godine bez ozbiljnih posljedica po unutrašnju stabilnost. Upravo to, produžavanje vojne operacije tokom vremena, u početku je uplašilo Srbe. Ali sada im to daje nadu - rekao je Simić.

Glavni utisak iz prve godine rata, od samog početka, verovatno se može izraziti jednom rečju – Mariupolj, ističe on.

- Tamo sam proveo većinu vremena u proleće 2022. godine, svaki dan ili svaki drugi dan iz Donjecka. To su bili postapokaliptični prizori razaranja, ruševina, prljavštine, smeća i leševa, među kojima su se kretali preživeli civili. I sve ovo zajedno. Razgovori sa civilima i vojnicima, uništeni tenkovi, miris spaljenih ljudskih tela, dramsko pozorište, filharmonija, zgrada SBU, operacije avijacije, luka na Azovskom moru, letovi krstarećih raketa, ulazak na teritoriju Fabrike Azovmaš i Iljič, približavanje liniji fronta još uvek okružene Azovstalom... I pored toga što sam kasnije nekoliko puta prolazio kroz ovaj grad, kada je već bio očišćen i obnovljen, pominjanje imena Mariupolja još uvek mi budi misaone slike kako sam ga pamtio iz prvih meseci rata - izjavio je Simić.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)