GENOCID I VARVARSTVO U GAZI NISU NAŠA PRIČA: Univerziteti u Italiji zbog rata neće saradnju sa Izraelom (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 04. 2024. u 17:03

NE želimo da budemo saučesnici izraelskog genocida koji je u toku.

ГЕНОЦИД И ВАРВАРСТВО У ГАЗИ НИСУ НАША ПРИЧА: Универзитети у Италији због рата неће сарадњу са Израелом (ФОТО)

Foto: Tanjug

Želimo da se ne nastavi naučna saradnja italijanskih univerziteta sa izraelskim, želimo da se priznaju palestinski univerziteti u Italiji, u suprotnom, nastavljamo sa protestima i blokranjem rada univerziteta i istraživačkih ustanova. Ovo su osnovni uslovi koje je istaklo 25 univerziteta u italijanskim gradovima.

Protesti traju već dve sedmice, ujedinili su se studenti, profesori, istraživači iz oblasti naučne, tehnološke i vojne saradnje i "protiv varvarstva u Gazi" i "protiv ubilačkih napada izraelske vojske". Piza, Torino, Bolonja, Bari, Milano, Rim, Padova, Sijena, Firenca, Venecija, Kozenca, Đenova... svi zajedno protiv ponovnog konkursa o saradnji sa Izraelom. Uz studente su i brojni profesori, dok dekani i rektori za sada ćute, dok ministarka za Univerzitet i naučnu saradnju Ana Marija Bernini smatra da je takav zahtev "neprihvatljiv".

Juče je, naime, istekao Sporazum o saradnji koji podrazumeva univerzitetsku, industrijsku, naučnu i saradnju u oblasti tehnologija, koji je postojao između italijanskih i izraelskih univerziteta i istraživačkih institucija. Studenti ne žele da se konkurs za saradnju obnovi, ne posustaju u zahtevima da se briše tamo gde je usvojen i ne usvoji tamo gde još nije izglasan. Sa studentima su, pored profesora i zaposleni na univerzitetetima, u bibliotekama.

Kako vrag nije odneo šalu, delegaciju studenata i profesora primili su u MIP odgovorni za takva pitanja i očekuje se odgovor Ministarstva na zahteve studenata. Oni su precizirali da zahtevaju brisanje aktuelnog sporazuma o saradnji sa Izraelom, kao i svi budući, posebno se insistira na priznavanju palestinskih univerziteta u Italiji, jer prisustvujemo masakru nad nedužnim stanovništvom u Gazi.

Uključena i vojna pitanja?

VEĆ se i 2.500 profesora pridružilo studentskim potpisima. Zahtevi se ne odnose samo na suspendovanje sporazuma o saradnji, već se traži otvaranje moralnog i političkog pitanja koje se odnosi na militarizaciju, na mešavinu istraživanja i ratne industrije, što sa sobom može da nosi i vojni cilj. Zahtevi idu i u pravcu progresivnog zaustavljanja finansiranja za takvo istraživanje, za to je već glasao Akademski senat. Kako je, u međuvremenu, na nekim univerzitetima već objavljen konkurs i tako produžena saradnja sa Izraelom, s te strane stiže obrazloženje da naučno istraživanje nema za cilj militarizaciju, niti tretira vojna pitanja.

- U protivnom, ako ne bude suspendovan konkurs o saradnji sa Izraelom, idemo dalje u blokiranju univerziteta, pokazali smo da studentska zajednica ne spava, da uloga Univerziteta ide dalje.

Nacionalna skupšina studenata i profesora organizovaće se 17. aprila, a u međuvremenu je sastanak resorne ministarke sa ministrom unutrašnjih poslova Mateom Pjantedozijem, kome će prisutvovati i rektori univerziteta, kao i čelnici ustanova za naučno istraživanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove