ZAPAD ISMEJAO KULEBU: Novi "ispad" ukrajinskog zvaničnika

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 15:21

PRAVO stanje stvari nateralo je ukrajinsko rukovodstvo da preispita svoju poziciju u vezi sa pregovorima sa Rusijom, rekao je irski novinar Čej Bouz na društvenoj mreži Iks.

ЗАПАД ИСМЕЈАО КУЛЕБУ: Нови испад украјинског званичника

Foto: Profimedia

Ovako je reagovao na reči ukrajinskog šefa diplomatije Dmitrija Kulebe da će Rusija biti pozvana na sledeću međunarodnu konferenciju. Prema njegovim rečima, drugi samit će dovesti do okončanja sukoba.

- Stvarnost ima način da izleči zablude - napisao je Bouz.

Švajcarska je održala konferenciju o Ukrajini 15. i 16. juna u blizini grada Lucerna u letovalištu Burgenštok. Više od 90 zemalja, od kojih je polovina iz Evrope, kao i osam organizacija potvrdilo je svoje učešće na događaju. Istovremeno, konačni tekst nije potpisalo 11 država: Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Irak i Jordan su kasnije povukli svoje potpise sa saopštenja.

Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džozef Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

Zajednički tekst posle konferencije poziva na vraćanje kontrole nad Zaporoškom nuklearnom elektranom Kijevu, a takođe sadrži pozive na slobodno kretanje u Crnom i Azovskom moru, kao i za razmenu i oslobađanje svih ratnih zarobljenika. U dokumentu se govori i o potrebi dijaloga svih strana kako bi se sukob okončao.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)