SVAKI PETI AMERIKANAC ZA POLITIČKO NASILJE: Čak 42 odsto mlađih od 30 godina smatra da se zemlja na pravi put može vratiti samo silom

I. Stanojević

17. 07. 2024. u 10:23

ATENTAT je bilo nešto najgore što je moglo da se dogodi u današnjoj, polarizovanoj Americi. Moramo se, međutim, pripremiti za još više nasilja.

СВАКИ ПЕТИ АМЕРИКАНАЦ ЗА ПОЛИТИЧКО НАСИЉЕ: Чак 42 одсто млађих од 30 година сматра да се земља на прави пут може вратити само силом

Foto: Profimedia

Ovako je Jan Bremer, američki politički analitičar, koji na platformi "Iks" ima skoro 800.000 pratilaca, prokomentarisao napad na bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa i republikanskog predsedničkog kandidata. Istovremeno, mediji podsećaju na crne rezultate sondaže javnog mnjenja u SAD, koje upravo najavljuju sličan scenario.

Petina odraslih Amerikanaca, naime, veruje da će morati da pribegne nasilju da bi zemlju vratili na pravi put! Od njih su 12 odsto demokrate, a 28 republikanci. To stavlja američku naciju na "neverovatno opasno mesto", u mesecima pre ovogodišnjih predsedničkih izbora, ocenjuju analitičari. Porazni rezultati dobijeni su najnovijim anketiranjem građana koje su zajedno sproveli agencija "Marist", američki Nacionalni javni radio (NPR) i Pi-Bi-Es njuz.

Čak 42 odsto mlađih od 30 godina reklo je da bi političko nasilje moglo da bude neophodno. I akter napada na Trampa je bio dvadesetogodišnjak.

Lider koji krši pravila

VEĆINA Amerikanaca, bez obzira na političku pripadnost, ipak ne veruje da je nasilje rešenje za unutrašnje političke podele, ali činjenica da svaki peti odrastao čovek u SAD smatra da je potrebna sila za ispravljanje kursa, veoma zabrinjava, smatraju eksperti. Oni posebno ističu podatak da 41 procenat Amerikanaca tvrdi da je nacija toliko skrenula sa puta da joj je potreban lider spreman da prekrši pravila. Sa ovom konstatacijom slaže se 56 odsto republikanaca, 28 odsto demokrata i 37 odsto politički neopredeljenih građana.

- Nasilje nije način da se naša zemlja vrati na pravi put - kaže David Avela, predsednik republikanske državne i lokalne političke organizacije za obuku (GOPAK). - SAD su i dalje zemlja u kojoj se demokrate, republikanci i nezavisni, još druže jedni s drugima i gde većina ljudi, 68 odsto prema ovoj anketi, smatra da je američki san i dalje dostižan. Još uvek smo zemlja koja veruje u zakon i red, svi i dalje moraju da igraju po pravilima.

Nepoštovanje vladavine prava u nastajanju već potkopava "priču o tome šta bi Amerika trebalo da bude", rekao je demokratski strateg Spenser Kričli, dodajući da je to primećeno i "širom zapadne demokratije".

- Rizikujemo da izgubimo našu demokratiju, a u mnogim slučajevima vidimo fašizam pred našim očima - poručuje on.

Anketa je takođe pokazala da otprilike desetak procenata Amerikanaca ima prijatelje sa drugačijim političkim uverenjima. Među politički neopredeljenima, taj procenat premašuje deset.

Verovatnoća Trampove pobede je velika. Glasači veruju da im je njegova politika donela boljitak, više mu veruju u ključnim pitanjima poput ekonomije, a prednost demokratskog kandidata, aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, praktično je nestala. Jedva 28 odsto birača, naime, misli da Bajden ima mentalne i kognitivne sposobnosti da bude šef Bele kuće, pokazuje anketa.

Po Rojtersovoj studiji objavljenoj pre godinu dana, SAD beleže najveći kontinuirani porast političkog nasilja od sedamdesetih godina prošlog veka do danas. Za razliku od toga doba, navodi se u studiji, većina napada sada nije usmerena protiv imovine, nego protiv ljudi. Od napada Trampovih pristalica na Kapitol, 6. januara 2021, zabeleženo je 213 slučajeva političkog nasilja. Dve trećine njih, bili su fizičko nasilje i sukobi, u kojima je život izgubilo 18 ljudi.

- Napad na Trampa posledica je značajne podrške političkom nasilju u našoj zemlji - objašnjava politikolog Robert Pape sa Univerziteta u Čikagu u intervjuu za britanski "Gardijan" - Zabrinjava i pretnja odmazdom upućena Bajdenu.

Studija "Sigurnost i pretnje" koju je objavio taj univerzitet, potvrđuje da uzroci porasta nasilja leže u nepoverenju prema političkim vođama i verovanju u teorije zavere. Istraživanje je, takođe, pokazalo da sada postoji veća podrška za nasilje protiv Trampa: deset odsto odraslih Amerikanaca, odnosno oko 26 miliona ljudi, podržava takve postupke. A sedam procenata, odnosno oko 18 miliona ljudi, spremno je da koristi nasilje u Trampovu korist.

Za razliku od istraživanja univerziteta u Čikagu, neka druga istraživanja pokazuju da "desničarski i islamistički ekstremisti imaju veću sklonost političkom nasilju od levičarskih ekstremista, u SAD i širom sveta.

Bremer je izrazito zabrinut da je napad na Trampa tek početak izbijanja političkog nasilja i društvenih nemira. On poručuje da je "zemlji sada potrebna jasna osuda političkog nasilja", ali i zaključuje:

- Bojim se da se to neće dogoditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)