KO JE PAVLE DUROV? Čovek protiv koga je ustao ceo zapadni establišment

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 08. 2024. u 22:10

SVET je šokirala vest da je Pavle Durov, tvorac najveće ruske društvene mreže „VKontakte“ i popularnog mesindžera Telegram, uhapšen na aerodromu u Parizu.

КО ЈЕ ПАВЛЕ ДУРОВ? Човек против кога је устао цео западни естаблишмент

Instagram

Durovu preti 20 godina robije. U međuvremenu se prisećamo kako je „ruski Zakerberg“ prošao put od talentovanog programera do milijardera koji se našao u centru međunarodnog skandala.

Pavle Durov rođen je 10. oktobra 1984. godine u Sankt Peterburgu. U ranom detinjstvu preselio se sa roditeljima u Italiju, a zatim se vratio u rodni grad gde su njegovom ocu, Valeriju Durovu, ponudili da rukovodi katedrom za klasičnu filologiju na Filološkom fakultetu Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu (SPbGU). Još u detinjstvu se interesovao programiranjem, impresionirajući učitelje svojim sposobnostima.

Pavle je 2001. godine završio akademsku gimnaziju u Sankt Peterburgu, a 2006. godine Filološki fakultet SPbGU, smer engleska filologija i prevođenje, sa najvišim ocenama. Bio je dobitnik stipendija, a pobeđivao je i na olimpijadama iz informatike, lingvistike i dizajna. Istakao se kao talentovan student i lider, organizovao je studentske događaje i internet projekte za univerzitet.

 

„VKONTAKTE“ I TELEGRAM

Za vreme studija napravio je forum za studente, elektronsku biblioteku referata „Durov.kom“ na osnovu kojeg je 2006. godine lansirana društvena mreža „VKontakte“. Platforma je munjevito stekla popularnost i privukla je milione korisnika. Godine 2014. imovina Durova je procenjena na stotine miliona dolara, a on je postao jedan od najpoznatijih i najuticajnijih ljudi na ruskom internetu. Svoj udeo u kompaniji (12 odsto) prodao je 2014. godine Ivanu Tavrinu, a kasnije je „VKontakte“ otkupila „Mail.ru Grup“.

Durov je rekao da je odluka da proda „VKontakte“ bila bolna, jer je to bila prva kompanija koju je osnovao, ali kako je istakao, shvatio je da „više voli da bude slobodan“. U julu 2014. godine društvenu mrežu je koristilo više od 92 miliona ljudi.

U avgustu 2013. godine Pavle je predstavio besplatan mesindžer Telegram sa zatvorenim izvornim kodom. Do jula 2024. godine broj korisnika je premašio 950 miliona korisnika, a biznismen je procenio vrednost mesindžera na oko 30 milijardi dolara. U periodu od 2018. do 2020. Telegram je bio blokiran u Rusiji. Danas većina državnih organa u Rusiji objavljuje informacije na Telegramu.

Foto: Printskrin

„GRAĐANIN SVETA“ I 100 DECE

U aprilu 2014. Durov je saopštio da je otišao u inostranstvo i da ne namerava da se vraća u Rusiju.

Pavle je 2021. godine dobio francusko državljanstvo, a 2022. državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ima i pasoš Sent Kitsa i Nevisa (ostrvska država u istočnom delu Karipskog mora). On se deklariše kao „građanin sveta“ i borac protiv „digitalnog ropstva“. Pozivao je korisnike da štiti svoju privatnost i anonimnost. Biznismen je više puta kritikovao EU zbog politike u vezi sa slobodom govora i anonimnosti na internetu, zbog vršenja pritiska na Telegram i pokušaja da dobiju pristup podacima korisnika.

Prema podacima „Forbsa“ za 2024. godinu, Durov je na osmom mestu najbogatijih Rusa sa imovinom vrednom 15,5 milijardi dolara. U julu 2024. godine je saopštio da je bio donor sperme i da sada ima više od 100 biološke dece u 12 država. Po rečima Durova, on se nikada nije ženio.

U intervjuu Takeru Karlsonu 2024. godine je rekao da nikada nije želeo da se obogati, te da je njegov cilj da bude slobodan.

DUROV PONAVLjA SUDBINU ASANŽA?

Pritvaranje Durova u Francuskoj je vrhunac dugogodišnjeg sukoba preduzetnika sa vlastima. Milijarder je uhapšen u okviru preliminarne istrage koja je pokrenuta zbog nezadovoljavajuće moderacije na Telegramu. Policija smatra da „rupe“ u radu moderatora doprinose kriminalnim aktivnostima na mesindžeru. Istraga se odnosi na razna krivična dela: prevaru, trgovinu drogom, sajber kriminal, organizovani kriminal, terorizam.

Uprkos tome što Durov ima francusko državljanstvo, njegova kritika francuske politike i politike EU uopšte, kao i njegovo odbijanje da sarađuje sa bezbednosnim organima, očigledno su doveli do tako radikalnih postupaka francuskih vlasti.

Još uvek nije jasno kako će se ova priča završiti, ali jedno je sigurno: reputacija Durova i budućnost Telegrama su u opasnosti. „Ruski Zakerberg” rizikuje da ponovi sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji je postao žrtva sopstvenih principa i borbe za slobodu na internetu.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)