BOŽIĆNA CICVARA PO STAROM RECEPTU MONAHA: Veruje se da ukućanima može ovako PREDVIDETI budućnost
ZA cicvaru se smatra da je jelo kojim treba prekinuti post, a za ovo jelo se vezuje lep božićni običaj "gledanja u cicvaru".
Božićno jutro kod naših predaka nije moglo da se zamisli bez cicvare, tradicionalnog jela koje se pravi od kajmaka, vode i brašna. Upravo sa ovim svojevrsnim specijalitetom prekida se post, a uzuma se tri zalogaja.
Nekada davno u starim sprskim porodicama, pogotovu na području Hercegovine, ali i Zlatibora, važio je i božićni običaj "gledanja u cicvaru".
Napravi se cicvara koja "pliva" u dosta masti ili kajmaka, tako da izgleda poput ogledala.
To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.
Isto tako, jedan od običaja vezan za ovo jelo kaže ako se cicvara okrene tri puta oko varjače kojom se meša, kuću u kojoj se pravi cele godine pratiće sreća i blagostanje.
Po starim manastirskim receptima cicvara se priprema tako da se u šerpi rastopi kajmak, zatim se doda brašno i meša se bez prestanka da se ne bi napravile grudvice.
Potrebno:
* 200 g starog kajmaka
* 250 ml vode
* 200 g kukuruznog brašna
Priprema:
U šerpu staviti vodu i kajmak, ostaviti da provri i da se kajmak istopi. Kad voda provri, skinuti sa vatre i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno. Kad se doda sva količina, nastaviti s mešanjem, kružno i u jednom smeru dok cicvara ne pusti masnoću i počne da se okreće. Kad cicvara pusti mast vratiti na vatru i uz stalno mešanje kuvati oko 10-ak minuta, potom skinuti sa vatre i toplo služiti.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
KOMPOT OD JABUKA: Recept za poslasticu koja podseća na detinjstvo
03. 01. 2024. u 18:27
BEZ NjEGA NEMA VRHUNSKOG PRAZNIČNOG UŽITKA: Pečenje sa ruzmarinom
30. 12. 2023. u 10:00
NOVO RUSKO ORUŽJE NA FRONTU U UKRAJINI: Izaziva zastrašujuću štetu, a ima samo jedan cilj
RUSIJA je nedavno počela da proizvodi termobarične bespilotne letelice koje će se koristiti uz bespilotne letelice-mamce u Ukrajini, a koje su u stanju da nanesu ozbiljnu štetu civilima, otkrila je istraga Asošiejted presa (AP).
16. 11. 2024. u 20:23
"PRONAĆI ĆU I UNIŠTIĆU IH SVE" Hitno se oglasio Ilon Mask, reagovala i Zaharova
AMERIČKI biznismen Ilon Mask saopštio je putem društvene mreže da će „pronaći i uništiti“ sve one koji ga optužuju za kontakte sa Moskvom.
16. 11. 2024. u 16:18
"TERALI SU ME DA RADIM JUTARNjI PROGRAM, NASILNO - PO KAZNI": Olivera Kovačević o karijeri na RTS-u
VODITELjKA Olivera Kovačević je o svojim počecima, izazovima u poslu, o tome zašto ponekad poželi da bude vikinška ratnica, kao i o svemu što joj daje snagu i inspiraciju.
17. 11. 2024. u 09:28
Komentari (0)