OSSO BUCO: Šuplja teleća kost na italijanski način - ovakvu poslasticu nećete skoro probati

Novosti online

01. 06. 2024. u 11:00

„OSSO buco“ znači „rupa od kosti“. Ovo je recept koji se bazira na srži iz kosti koja čini ovo italijansko jelo od dinstanih telećih kolenica jednim od najpoznatijih gurmanluka na svetu.

OSSO BUCO: Шупља телећа кост на италијански начин - овакву посластицу нећете скоро пробати

Foto: Shutterstock

Tradicionalno se pravi sa maslinovim uljem koje se koristi za dinstanje teletine i povrća, ali u ovom konkretnom receptu koristi se - pančeta.

Sastojci:

  • 120 g pančete iseckane na kockice
  • 4 komada teleće kolenice, debljine oko sedam centimetra
  • 70 g šargarepe isečene na kockice 
  • 70 g celera isečenog na kockice
  • 1 srednji luk 
  • 2 kašike seckanog belog luka (oko 4 čena)
  • 3 do 4 grančice sveže majčine dušice (ili 1 kašičica sušene)
  • 1 šolja suvog belog vina
  • 1 do 2 šolje pilećeg ili telećeg bujona
  • Brašno za posipanje mesa
  • So i biber

Za "gremolatu"(preliv)

  • 2 kašike peršuna
  • 1 kašika sitno naribane limunove kore
  • 2 čena belog luka, zgnječena i mlevena

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

U dubljoj širokoj posudi propržite pančetu uz povremeno mešanje. Kada postane hrskava i veći deo masnoće se istopi (oko 5 minuta), izvadite pančetu na tanjir prekriven papirnim ubrusom i ostavite sa strane. Ostavite oko dve kašike masti u tiganju i zagrejte.

Teleću koljenicu dobro posolite i pobiberite, potom pospite sa brašnom i otresite višak. Zatim dodajte meso u vrelu masnoću u tiganju. Pecite kolenice sa svake strane dok dobro ne porumene (oko 5 minuta po strani). Uklonite ih na tanjir, i ostavite na stranu.

Dodajte luk, šargarepu i celer u isti tiganj. Dinstajte povrće uz često mešanje dok luk ne postane staklast (oko 5 minuta), a potom ubacite beli luk i majčinu dušicu. Nastavite sa dinstanjem dok povrće ne počne da rumeni (oko 10 minuta).

Vratite kolenicu i pančetu nazad u tiganj, sipajte vino i dodajte dovoljno bujona da sve ogrezne.

Pustite da provri, a potom pokrijte posudu i stavite je u rernu da se peče dok meso ne omekša, od jedan do jedan i po sat.

Za to vreme napravite "gremolatu": pomešajte sve sastojke i stavite u zasebnu malu posudu za serviranje.

Poslužite kolenice sa pirinčem, pireom ili palentom. Nakon serviranja pospite gremolatom.

(Ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

NEVEROVATNI POPUSTI DO KRAJA MESECA! Ne propustite priliku za veliku uštedu