ZIGIJA ĆE NASLEDITI ZITA: Sektor za vanredne situacije MUP uskoro će raspolagati sa pet novih spasilačkih pasa (FOTO)

Z. GRUMIĆ

29. 06. 2024. u 20:14

ZADIVIO nas je prošle godine čuveni belgijski ovčar Zigi, koji se istakao prilikom spasavanja preživelih iz ruševina posle katastrofalnog zemljotresa 6. februara 2023, koji je pogodio jugoistok Turske.

ЗИГИЈА ЋЕ НАСЛЕДИТИ ЗИТА: Сектор за ванредне ситуације МУП ускоро ће располагати са пет нових спасилачких паса (ФОТО)

Foto Privatan arhiva

Ali, sada je u penziji. Zato je njegov vodič i vlasnik Mili Radojević, vatrogasac-spasilac u Vatrogasnoj brigadi Novi Sad, nabavio mladog psa i zajedno sa još četvoricom kolega, započeo obuku tog novog spasilačkog podmlatka radi angažmana u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije. Od pet pasa koji su trenutno na obuci: Done, Keti, Sonija, Zite i jednog kojem još "tragaju" za pravim imenom, već se nazire da će Zigija naslediti Zita, rase nemački ovčar.

U okviru Sektora postoji posebno obučeni, specijalni Tim za spasavanje koji trenutno ima pet vodiča čiji su psi, nemački ili belgijski ovčari (malinoi). Iako su starosti od tek 10 do 11 meseci, već su počeli da savladavaju osnovne elemente obuke za vrlo složen i težak posao pomaganja u spasavanju iz ruševina ili u traženju izgubljenih lica na otvorenom prostoru.

- Kad je prošle godine u februaru bio zemljotres u Turskoj mi smo, sticajem okolnosti, ostali samo na jednom spasilačkom psu, našem Zigiju, a ranije ih je bilo deset - kaže Mili Radojević za "Novosti". - A, za potpunu obučenost psa, kako bi dostigao taj potreban nivo da spasilac sa njim može da ide na terenski zadatak, potrebno je godinu i po do dve.

Naš sagovornik naglašava da su, naravno, potrebni i odgovarajući uslovi za tu specifičnu dresuru i obuku, koju kod nas vodiči obavljaju kao dodatno angažovanje, uz svoj osnovni posao vatrogasca-spasioca.

Foto Z. Grumić

- Iz entuzijazma smo prihvatili da radimo sa psima i obučavamo ih za dužnost koju će da obavljaju. Oni su sa nama 24 časa dnevno, žive uz nas, sa našim porodicama - kaže Radojević.

On napominje da od MUP imaju obezbeđenu hranu za pse i za lekove i očekuje da će u narednom periodu da bi bili kvalitetni i dobro obučeni spasilački psi moći da se uvežbavaju na posebnim poligonima sa veštačkim ruševinama kakvih kod nas trenutno nema, kao i da će dobiti posebna vozila za prevoz pasa. Veruju da će nastaviti i uspešnu međunarodnu saradnju u toj oblasti.

Radojević je 18 godina u službi, a sa spasilačkim psom je punu deceniju i, kao najstariji u timu i s najdužim stažom u tom poslu, može da proceni koji bi pas mogao da prođe obuku. Tako je odabrao i Zitu, sivog nemačkog ovčara, koja ima 11 meseci i već marljivo savladava prve lekcije iz obuke.

Foto Z. Grumić

Mili Radojević i Zita

- Učimo pse kako da registruju miris čoveka u ruševinama ili na otvorenom, mora da prođe visinsku obuku i da bude socijalizovan. Kad je obučen treba da zna da "oblajava", odnosno da konstantno laje kad oseti čoveka ispod ruševine, dok ne dođu vodič ili ekipa - objašnjava Radojević dodajući da su to sve civilni psi koji se posle treninga i obuke "ubacuju u sistem".

Naš sagovornik napominje da trenutno spasilačke pse imamo samo u Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu i Nišu, a nada se da će u dogledno vreme biti ostvarena ideja da i Beograd, Niš, Kragujevac i drugi veći centri dobiju po jednog ili dva obučena psa da bismo efikasno mogli da reagujemo na pozive u vanrednim prilikama.

Foto D. Milovanović

PODVIŽNICI "VEČERNjIH NOVOSTI"

U TRADICIONALNOJ akciji naše kuće "Najplemenitiji podvig godine" koja je održana 61. put, priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig u 2023. uručeno je upravo vatrogascima-spasiocima MUP Srbije. Oni su nesebično pomagali unesrećenima u razornom temljotresu u Turskoj. Njih 45 i službeni pas Zigi danima su, gotovo bez odmora, učestvovali u potrazi za preživelima ali i telima nastradalih. Ispod ruševina su otrgli tri života, među njima i sedamnaestogodišnju devojku. Pronašli su i 23 nastradalih, a uspeli su da izvuku tela 14 ljudi. Slike i kadrovi njihovih podvižničkih akcija obišle su svet.

Foto Nikola Skenderija

TRAGAO I ZA MALOM DANKOM

ZIGI, iako je u penziji, bio je nedavno angažovan u traženju nestale dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Taj pas ima deset godina, ali je prilično vitalan i nije čak ni osedeo kao njegovi vršnjaci malinoi u tom starosnom dobu.

- On je od samog starta pokazivao veliku želju za rad i veoma brzo je prihvatao obuku. Bio je kao neka mašina - ističe Radojević.

SMOTRA

ČLANOVI Tima za spasavanje iz ruševina okupili su se sa svojim mladim psima na obuci u Boru. Uz domaćina Zorana Miljkovića bili su tu i Milan Lujić iz Valjeva, Novosađani Vladimir Popović i Mili Radojević i Nikola Jovanović iz Kruševca. Pratili su ih Dona, Keti, Soni i Zita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)