OTVORENA SOS LINIJA ZA NAJMLAĐE: Još jedna besplatna usluga za decu i mlade u niškoj "Sigurnoj kući"

J. ĆOSIN

30. 01. 2024. u 12:59

U NIŠU je počela sa radom SOS linija putem koje će deca iz čitave Srbije, koja su žrtve bilo kog oblika nasilja, moći da zatraže pomoć. Stručni savetnici Sigurne kuće biće na raspolaganju mladima koji mogu da ostanu anonimni, posredstvom telefona 0800/000-803, svakog radnog dana od 8 do 15 časova, a usluga je besplatna, anonimna i poverljiva.

ОТВОРЕНА СОС ЛИНИЈА ЗА НАЈМЛАЂЕ: Још једна бесплатна услуга за децу и младе у нишкој Сигурној кући

foto: J. Ć.

- Različiti su životni problemi sa kojima se deca i mladi susreću i zbog kojih su oni zabrinuti i možda tužni. Ti problemi mogu da budu različiti i mogu se odnositi na probleme u školi, sa vršnjacima, ali i na probleme u porodici i uopšte. Deca veoma često žele da zatraže nečiju pomoć, ali nekada prosto ne znaju na koji način da to urade. Zato je važno da deci damo mogućnost da, pre svega, zatraže pomoć od svojih roditelja sa kojima imaju razvijen jedan odnos poverenja, ali je jako dobro da postoji jedna savetodavna linija putem koje će deca moći da zatraže pomoć – kaže direktorka „Sigurne kuće“ u okviru koje radi SOS linija Sonja Šćekić.

Ona pojašnjava da grad Niš otvara savetodavnu liniju koju su simbolično nazvali „Delini“, odnosno Dečija linija Niš. Ova usluga je poverljiva i sve što dete ima da kaže ostaje između deteta i telefonskog savetnika, i anonimna, tako da dete koje pozove, neće morati da daje svoje podatke.

-Usluge će pružati niški pedagozi i psiholozi koji su prošli akreditovani program za dečije telefonske savetnike, a njihova uloga biće da sa puno pažnje i razumevanja saslušaju dete i navedu ga da što bolje opiše problem, a da onda zajedno sa njim pronađe najbolje rešenja za rešavanje istog – ističe.

Zamenica gradonačelnica Dušica Davidović je istakla da je ovo osma uslugu koju Grad Niš otvara u sklopu Sigurne kuće. Ona je pojasnila da deca mogu da prijavljuju i probleme svojih drugova i da prijave promene u njihovom ponašanju.

Podsetimo, prvo savetovalište u Srbiji za decu žrtve svih oblika nasilja, fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog, digitalnog, otvoreno je početkom septembra prošle godine u „Sigurnoj kući“ u Nišu. U planu je otvaranje i roditeljske linije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)