(ISPRAVKA) Rezolucija o Srebrenici ne krši međunarodno pravo

V.N.

12. 05. 2024. u 11:35

NAŠ portal je 12. maja objavio tekst "TEŽAK PORAZ ZA PRAVO I PRAVDU! Ugledni domaći pravnici o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici i posledicama po Srbiju i svetski poredak", a koji je Raskrinkavanje.ba ocenilo kao medijsko negiranje genocida kroz "pažljiv" odabir sagovornika.

(ИСПРАВКА) Резолуција о Сребреници не крши међународно право

Foto: Novosti

Goran Petronijević, advokat, bio je sagovornik "Novosti".

Petronijevićeve neutemeljene tvrdnje da "usvajanje Rezolucije o Srebrenici krši međunarodno pravo" jer je Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u, podneo inicijativu za njeno usvajanje bez konsultacija s Predsedništvom BiH, izbačene su iz teksta. Inicijativu za donošenje Rezolucije nije podnela Bosna i Hercegovina, već su to uradile Nemačka i Ruanda. BiH je zajedno s nekoliko drugih zemalja bila kosponzor Rezolucije.

Takođe, tvrdnje da u Srebrenici nije bilo zločina, uklonjene su.

Još jedan naš sagovornik bio je advokat Igor Isailović, koji je rekao sledeće:

- Užas svetskih ratova naveo je svojevremeno države da preduzmu odlučne korake kako bi se u budućnosti predupredili sukobi koji prete da unište ljudsku civilizaciju.

Najodlučniji korak tada bio je osnivanje Ujedinjenih nacija sa ciljem da se očuva svetski mir "i potvrdi vera u osnovna prava čoveka, u dostojanstvo i vrednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost muškarca i žene, velikih i malih naroda". Da bi se očuvala ravnopravnost i sačuvao mir osnovan je Savet bezbednosti sa izvršnim ovlašćenjima da donosi najbitnije odluke po svetski mir i očuvanje ravnopravnosti.

Savet bezbednosti (sa pravom veta stalnih članica, koje su pažljivo birane da niko ne bude preglasan), jeste bio efikasan mehanizam kako bi se sprečilo preglasavanje po najbitnijim pitanjima po mir i ravnopravnost.

* iz izjave Isailovića uklonili smo pasus u kom on kaže da je "genocid u Srebrenici navodan i ničim dokazan".

Profesor Vladan Petrov izneo je svoje tvrdnje o UN-ovoj rezoluciji o Srebrenici. Opisao ju je kao “anticivilizacijsku” i akt koji negira i obesmišljava međunarodno pravo, te su i te njegove neutemeljene tvrdnje uklonjene iz teksta.

Iz teksta je izbačena i izjava koju je dao Mitropolit Joanikije "kako se u Srebrenici nije dogodio genocid".

Takođe, iz teksta je uklonjena kompletna izjava Milana Kneževića, kroz koju on  tvrdi kako je "cilj donošenja rezolucije žigosanje srpskog naroda kao genocidnog".

ŠTA SU ČINjENICE?

U analizi portala Raskrinkavanje objavljenoj 6.7.2023. godine u sklopu serijala “Rasvjetljavanje” naveden je pregled poznatih činjenica o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Kaže se da je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom muškaraca i dečaka, u okolini Srebrenice nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela kontrolu nad tim gradom.

Zločin u Srebrenici okvalifikovan je kao genocid u presudama koje je su izrečene u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnom sudu pravde i Sudu Bosne i Hercegovine.

Za zločine u Srebrenici je do sada osuđeno 50 osoba, a od 20 presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju za zločine u Srebrenici njih sedam uključuje presude za genocid.

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca