SLOBODA NAKON SEDAM MESECI LEČENJA: Mlada kornjača Glorija vraćena u more

V.V.

24. 05. 2024. u 10:11

Od kraja oktobra 2023. godine, kada je nađena na Plavim horizontima, morska glavata kornjača Glorija bila je zbog teške povrede glave na lečenju u delu akvarijuma Boka. Ovih dana je vraćena u more.

СЛОБОДА НАКОН СЕДАМ МЕСЕЦИ ЛЕЧЕЊА: Млада корњача Глорија враћена у море

Foto: RT HN

Podsetićemo, povređenu kornjaču pronašla je prošle godine Milica Katić, a brigu o njoj preuzeli su stručnjaci Instituta za biologiju mora. Njeno lečenje je prvi slučaj rehabilitacije kornjače, koja je po proceni oklopa mlada, ima tek oko 12 godina.

Sedmomesečno druženje bilo je vrlo emotivno, priča Branka Pestorić, pr Instituta, posebno na početku kada su zaposleni svakog jutra očekivali informaciju iz akvarijuma da li je kornjača dobro, da li je živa i šta treba raditi dalje. Bilo je emotivno i kada je kornjača vraćena u svoje prirodno stanište, u more, ali je atmosfera bila lepa.

Foto: RT HN

 

- Tu su bila deca iz vrtića i osnovne škole iz Tivta koja su i upriličila svečani program. Mislim da će ovu akciju sigurno pamtiti. To je znak da treba brinuti o životnoj sredini i svim živim organizmima, naročito morskim, a uvek treba imati na pameti da smo mi u moru gosti, a da su oni domaćini i na taj način se treba i ponašati.

Pestorić je ispričala da je Glorija u Institut stigla sa teškom povredom, ubodnom ranom na glavi i vazdušnim džepom zbog kojeg nije mogla da zaroni.

- To je vrsta organizama koja diše na pluća, tako da u određenom vremenskom periodu kornjače izranjaju na površinu mora da bi udahnule vazduh. Postoji mogućnost da ju je tada i povredilo neko plovilo, ili je povreda nastala slučajno, od ribarskog alata. Moguće je i da je povreda bila namerna, ali je u svakom slučaju sreća da su je građani i posetioci videli na plaži i na vreme kontaktirali sa Institutom.

Zbog povrede je Glorija verovatno jako dugo bila na površini, dok je imala snage i dok se nije potpuno iscrpila. Onda su je morske struje izbacile na obalu.

- Imali smo sreće da je ona posle nekoliko dana počela samostalno da se hrani, što je nama bila prva ohrabrujuća činjenica, priča Pestorić.

U lečenju bokeške Glorije osim zaposlenih u Institutu za biologiju mora pomogli su Marko Petričević, veterinar iz Kotora, a korisnim savetima ceo postupak pratili su stručnjaci iz akvarijuma u Puli i Piranu. Priča je osim brige o kornjači potvrdila da Institutu treba centar za brigu o kornjačama koga za sada nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)