ČETIRI RAZLOGA DA DUŽE ŽVAĆETE HRANU: Proces varenja počinje u ustima, znači, znatno pre nego što pojedeno stigne do želuca
UKOLIKO imate problema sa varenjem, brzim osećajem sitosti, nadutošću, gasovima i podrigivanjem trebalo bi da obratite pažnju da li dovoljno žvaćete hranu. Jer, temeljno žvakanje nije potrebno samo zbog gutanja hrane, već upravo i zbog izbegavanja niza digestivnih, a samim tim i drugih zdravstvenih problema.

Foto: Free Images Pixabay
Pored toga, proces varenja ne počinje u želucu, već u ustima. Prvi korak varenja je žvakanje, koje smanjuje veličinu hrane i aktivira pljuvačne žlezde da bi izlučile više pljuvačke. Pljuvačka sadrži enzime poput amilaze i lipaze, koji razgrađuju ugljene hidrate i masti i dodaju sluz, a ona pomaže u vezivanju čestica hrane i pruža mazivo za pomoć u gutanju.
Ovo su najvažniji razlozi zbog kojih bi trebalo više da žvaćete hranu:
Gorušica
Žvakanje pokreće proizvodnju hlorovodične kiseline u želucu. To priprema želudac za razgradnju hrane. Ako ne žvaćete hranu u potpunosti, u želucu neće biti toliko kiseline koja bi pomogla da se hrana pravilno svari. Kombinacija niske želudačne kiseline i neprožvakane hrane može da prouzrokuje stvaranje gasova, koji se uzdižu do jednjaka i grla što dovodi do gorušice.
Digestivni problemi
Nedovoljno žvakanje nezdravo je za creva. Kako hrana kreće iz želuca u tanko crevo, gušterača izlučuje enzime, a žučna kesa oslobađa žuč. Ako su čestice hrane prevelike, prirodne bakterije u crevima mogu da fermentišu neprobavljenu hranu i umnože se. To može da dovede do nadutosti, pojave gasova, digestivnih smetnji i zatvora.
Nedostatak hranljivih materija
Žvakanje pomaže telu da razgradi ugljene hidrate, proteine i masti, odnosno makronutrijente ili hranljive supstance koje su nam potrebne u najvećim količinama, u monosaharide, amino-kiseline i masne kiseline. Te molekule apsorbuje tanko crevo, gde se odvija "usisavanje" hranljivih supstanci. Kada hrana nije dovoljno sažvakana, ugljeni hidrati, proteini i masti se neće u potpunosti razgraditi, što otežava tankom crevu da apsorbuje te hranljive supstance.
Gojaznost
Osobe koje jedu brzo i gutaju nedovoljno sažvakanu hranu imaju tendenciju da s vremenom dobijaju na težini. S druge strane, kada se svaki zalogaj žvaće duplo duže nego obično, dajete telu vremena da shvati da mu je dosta. Tako najlakše sprečavate pojavu prejedanja. Ovo je potvrđeno u mnogim istraživanjima.
Preporučujemo

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

NI LAUŠ NIJE PRIMETIO DO KRAJA SNIMANjA: Najluđa greška iz "Boja na Kosovu"
LAUŠEVIĆ je o snimanju filma "Boj na Kosovu" pisao u knjizi "Godina prođe, dan nikad".
28. 04. 2025. u 10:32
Komentari (1)