KOJA HRANA PODSTIČE PLODNOST? Uz promenu jelovnika lakše do potomstva

I. K.

14. 03. 2023. u 09:50

NAČIN ishrane osim na opšte zdravlje direktno utiče i na jajne ćelije i na spermatozoide.

КОЈА ХРАНА ПОДСТИЧЕ ПЛОДНОСТ? Уз промену јеловника лакше до потомства

Foto Shutterstock

To je osnov da pobedite neplodnost, a da bi do oplodnje došlo neophodno je da se organizam detoksikuje, poboljša varenje i usvoje navike da se jede polako i u opuštenoj atmosferi.

Pre nego što pređete na jelovnik koji uključuje ključne namirnice za reproduktivno zdravlje, trebalo bi četiri dana ranije da sprovedete detoksikaciju organizma, da bi se navikao na nov način hranjenja.

Ova četiri dana jedite povrće, sveže voće, sveže začinsko bilje (vlašac, peršun i korijander, koji su prirodni čistači organizma), pasulj (sočivo), integralne žitarice (cerealije sa zrnima ovsa, raži i ječma, nikako sa pšenicom, i integralni pirinač), koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla (sojino ili pirinčano), voćne i biljne čajeve, mineralnu vodu. U ishranu uvrstite i belu ribu (poput bakalara, lista i škarpine), belo meso (pileće i ćureće), jaja, jogurt, med, koštunjavo voće (najviše badema, brazilskog oraha i oraha), suvo voće.

Posle detoksikacije osim ovih namirnica bitno je da u organizam unosite i sledeće nutrijente:

Foto Shutterstock

Omega-3 masne kiseline

Ove masnoće sadrži sitna masnija riba poput skuše, haringe, sardina ili lososa, koja je i odličan izvor vitamina D, a trebalo bi da je jedete dva do tri puta nedeljno. Bogati omega 3 masnim kiselinama su i avokado, orah, semenke bundeve i seme lana. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju.

ŠTA DA IZBEGAVATE

Izbegavajte da jedete previše mesa i mlečnih proizvoda, a posebno hranu sa industrijskim rafinisanim šećerom, poput keksa i drugih grickalica, gaziranih sokova. Ne preporučuje se ni previše belog brašna i soli. Prednost dajte integralnim žitaricama i izbegavajte da ugljene hidrate jedete uveče.

 

Kratko bareno povrće

Tradicionalna kineska medicina ističe da topla hrana pospešuje plodnost, a da previše sirovih namirnica otežava rad organa za varenje, naročito uveče. Kuvajte povrće na pari.

Foto shutterstock

Mlečni proizvodi

Šolja do dve punomasnog mleka dnevno povoljno deluje na jajnike. Možete da uzimate i punomasni jogurt i sir pošto telu treba i malo masnoće kako bi apsorbovalo nutritijente važne za plodnost.

Antioksidanti

Probajte da svakoga dana jedete što više raznobojnog voća i povrća. Različito obojeno voće i povrće sadrži i različite vrste antioksidanata.

Foto: Shutterstock

Citrusi

Bogati su vitaminom C, antioksidantom broj jedan. Na spermu takođe utiču oštećenja koja u telu prave slobodni radikali, a to se najviše ogleda u njenom zgrušnjavanju, kada je spermatozoidima teško da se izdvoje iz gomile i oplode jajnu ćeliju. Kao prevenciju, uz citruse muškarci treba da jedu kivi, kupine, crvenu papriku i brokoli.

 

Brazilski orah

Sadrži vitamin E, najvažniji antioksidant za membrane spermatozioda, a ujedno je bogat i selenom, koji je ključan za pravilnu formaciju spermatozoida.

Foto Shutterstock

Semenke bundeve

Najbolji su izvor cinka, čiji nedostatak u organizmu utiče na opadanje testosterona i broja spermatozoida. Ovaj mineral se nalazi u semenoj tečnosti i semenoj plazmi i tesno je povezan s gustinom i očuvanjem spermatozoida. Cinka ima i u mesu, naročito piletini, ali kako se ono svrstava u kisele namirnice, treba ga ograničiti na manje porcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina