KOŠTICE KAJSIJE SU PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA: Evo zašto ne treba da ih bacate

Novosti online

30. 07. 2023. u 09:21

UKOLIKO ste ljubitelji kajsija, obavezno sačuvajte njihove koštice, jer su odlične za jačanje imuniteta.

КОШТИЦЕ КАЈСИЈЕ СУ ПРАВА РИЗНИЦА ЗДРАВЉА: Ево зашто не треба да их бацате

Foto: Free Images Pixabay

Kajsije su mnogima omiljeno voće, s obzirom na to da pružaju kako zadovoljenje potrebe za nečim slatkim, tako i osveženje u vrelim letnjim danima.

Međutim, većina ljudi baca koštice, ne znajući koliko su blagotvorne po naš organizam.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja:

 - Koštice kajsije su prava namirnica za jačanje imuniteta. Potrebno je sušiti ih na suncu 2-3 dana, zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost.

Pojedine studije pokazuju da uzimanje samo pet koštica kajsije dnevno, znatno sprečava nastanak tumora i poboljšava imunološku sliku organizma.

Ovo je iz razloga što obiluju vitaminom B17, koji se smatra da je prirodni lk za tretman lečenja tumora, kao i preventiva od njegovog nastajanja. 

Osim vitamina B17, koštica kajsije je izvor gvožđa, kalijuma i fosfora, koji dodatno poboljšavaju imunitet našeg organizma. 

Za kilogram koštica od kajsija, treba da se izdvoji oko 1300 dinara. Zato, ako ste ih do sada bacali, pravo je vreme da promenite naviku, dok još uvek ima kajsija - navodi nutricionistkinja, ali i upozorava:

 - Prevelika količina koštica kajsije može dovesti do neželjenih efekata, kao što su glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Iz tog razloga je potrebno u svemu biti umeren - ističe nutricionistkinja za medije.

Primena:

Koštica kajsije se može konzumirati u sirovom obliku 2-3 dnevno ili u obliku praha koji je dobijen mlevenjem. Ovaj prah se dodaje u čorbe, voćne sokove, žitarice, povrće, kari. Od koštica se može dobiti ulje koje se zatim koristi u prelivima za salate, za kuvanje ili za losione za lice.

(Informer)

BONUS VIDEO:

PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)