MANJE PORCIJE ZA MANJE KILOGRAMA: Ovo je siguran, zdrav i jednostavan način da smršate i rešite se viška sala (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

21. 09. 2024. u 12:00

STRUČNjACI za ishranu, bilo da je reč o lekarima ili dijetetičarima, kada daju savete o ishrani i propisuju dijete, uvek će da vam naglase da je bitnija količina onoga što pojedete, od vrste hrane. U

МАЊЕ ПОРЦИЈЕ ЗА МАЊЕ КИЛОГРАМА: Ово је сигуран, здрав и једноставан начин да смршате и решите се вишка сала (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

 narodu postoji mišljenje da želudac najbolje prihvata onu količinu koju možete da stavite u šaku. To praktično govori da je za mršavljenje ključna veličina porcije, od toga da li ćete za ručak da jedete pečenje ili boraniju.

Ovi saveti nikako ne znače da bi za obrok trebalo da se pojede malo keksa ili drugih grickalica, već da izbor namirnica mora da bude raznovrsan. Dakle, povrće, meso, jaja, voće, žitarice, mlečni proizvodi, orašasti plodovi, riba...

Obroci bi trebali da budu mali, ali da praktikujete da ih imate oko pet puta dnevno. Ponekad organizam daje signale da bi nešto trebalo da pojedete, ali oni mogu da budu isključivo psihološke prirode, tako da ima istine u tvrdnjama da se gladovanje uči, a da bi se ono izbeglo jede se uvek u isto vreme.

Bitno pravilo je i da pijete dovoljno vode, i da ne jedete dva sata pre spavanja.

Evo kako bi mogao da izgleda dijetalni jelovnik:

Foto: Printskrin Jutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce

PONEDELjAK

Doručak: dve kriške projare sa spanaćem i mladim sirom, paradajz salata

Užina: voće po izboru

Ručak: čorbast pasulj sa svežom paprikom

Užina: šaka orašastih plodova po izboru

Večera: 50 g mladog sira, kriška hleba i sveža paprika

Foto: Free Images Pixabay

UTORAK

Doručak: domaća pašteta, dve manje kriške hleba, šolja kefira

Užina: voće po izboru

Ručak: krompira paprikaša i kupus salata

Užina: šaka orašastih plodova po izboru

Večera: salata od sitno iseckane paprike, barenog pasulja, kukuruza šećerca, crvenog luka, začinjena po želji

Foto Shutterstock

SREDA

Doručak: dva pržena jaja, kriška hleba i salata po izboru

Užina: voće po izboru

Ručak: tanjir supe bez testenine ili čorbe od povrća, musaka od tikvica, salata po izboru

Užina: šaka orašastih plodova po izboru

Večera: paprika punjena sirom zapečena u rerni, kriška hleba

Foto: Shutterstock

ČETVRTAK

Doručak: ovsene pahuljice sa iseckanom bananom, orašastim plodovima, prelivene jogurtom

Užina: voće po izboru

Ručak: tanjir bistre supe, integralne testenine sa mleveni m mesom

Užina: šaka orašastih plodova po izboru

Večera: sardina, kriška integralnog hleba i sveža paprika

Foto Shutterstock

PETAK

Doručak: palenta sa susamom i mladim sirom

Užina: voće po izboru

Ručak: riba na roštilju i krompir salata sa crnim lukom, začinjena sa kašikom ulja i malo soli

Večera: kriška ražanog hleba i 60 g mladog sira, salata od paprike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca