VELIKI JUBILEJ SUBNOR SRBIJA: Svečana akademija povodom 75 godina rada 8. maja u Vršcu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

18. 04. 2023. u 18:24

SUBNOR Srbije ove godine obeležava 75 godina od osnivanja, a centralna manifestacija tog značajnog jubileja biće organizovana u Vršcu.

ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ СУБНОР СРБИЈА: Свечана академија поводом 75 година рада 8. маја у Вршцу

Foto. SUBNOR

Predviđeno je da svečana akademija bude 8. maja, uoči Dana pobede nad fašizmom, koji se obeležava 9. maja. Mesto održavanja biće vršačko Narodno pozorište „Sterija“. Očekuje se prisustvo visokih zvanica iz sveta politike, diplomatije, kulture i javnog života, među njima i najviših predstavnika ambasada Rusije i Belorusije.

Pre akademije, oni će položiti vence na spomen kosturnicu na Gradskom groblju, u kojoj počivaju posmrtni ostaci 363 crvenoarmejaca, 36 partizana poginulih u borbama za oslobođenje Vršca i okoline 1944. godine, 11 vojnika poginulih u Aprilskom ratu, kao i 11 rodoljuba streljanih 1941. prilikom ulaska trupa Vermahta u Vršac.

Domaćin ove svetkovine biće SUBNOR Vršac, koji slovi za najbolju organizaciju, za šta su dobili i neformalno priznanje. Oni broje 1.243 člana od jedne do 104 godine. Među njima je i šestoro vremešnika koji su svedočili ratnim užasima od 1941. do 1946. godine. Takođe, 70 članova je mlađe od 18 godina.

SUBNOR Vršac u okviru svojih aktivnosti organizuje lekarski tim „Preventivom do zdravlja“, a ima i svoju školu glume, muzički centar „Zvončići“ i pevačku grupu „Istok“. Povremeno organizuje i školicu crtanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici