RHMZ OBJAVIO KADA STIŽE TOPLOTNI TALAS: Spremite se za tropske noći, upaljen alarm za celu Srbiju

Novosti online

16. 06. 2024. u 10:06

METEOROLOZI su objavili prognozu za naredne dane i najavili tropske dane i noći, te su već upaljeni meteo-alarmi.

РХМЗ ОБЈАВИО КАДА СТИЖЕ ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Спремите се за тропске ноћи, упаљен аларм за целу Србију

Foto: Shutterstock

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nakon svežeg jutra tokom dana biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne na zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren severozapadni, samo ujutro i pre podne u Vojvodini zapadni i jugozapadni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni pravac.

Najniža temperatura od 11 stepeni na jugu Srbije do 19 stepeni u Beogradu, a najviša od 29 do 32 stepena Celzijusa.

U toku noći umereno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak. U Beogradu danas pretežno sunčano i toplo. Vetar slab, severozapadni. Najniža temperatura od 16 do 19, najviša oko 31 stepen Celzijusa. U Srbiji u ponedeljak na severu pretežno sunčano, u ostalim krajevima prolaznonaoblačenje koje ponegde može usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Žuti alarm u celoj Srbiji

Od utorka pretežno sunčano i vrlo toplo sa maksimalnim temperaturama od 31 do 35, a od 20. juna dnevni maksimumi lokalno će biti i iznad 35 stepeni Celzijusa. U urbanim sredinama tropske noći.

Za taj utorak već je na snazi žuti meteo-alarm, i to za celu Srbiju.

Foto: RHMZ

To znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Meteorolog amater Marko Čubrilo dodaje i da nas od sutra, pa najmanje do 22. juna čeka nov talas velikih vrućina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA ROKVIĆ NASTAVLJA HUMANITARNU MISIJU: Patike sa hodočašća prodate za pola miliona - evo koliko novca je do sada sakupljeno (FOTO)