SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA JE OVAJ VIRUS PROGLASILA ZA GLOBALNU PRETNJU: Oglasili se iz "Batuta", evo kakva je situacija u Srbiji

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 08. 2024. u 14:11

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je juče majmunske boginje (Monkeypox) globalnom pretnjom, a tim povodom se oglasio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u kojem je rečeno da je u našoj zemlji neprekidan nadzor nad njima još od 2022. godine.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЈЕ ОВАЈ ВИРУС ПРОГЛАСИЛА ЗА ГЛОБАЛНУ ПРЕТЊУ: Огласили се из Батута, ево каква је ситуација у Србији

Foto: Shutterstock

Kako je rečeno za "Blic", u Republici Srbiji je uspostavljen je nadzor nad Mpoks 2022. godine i od tada je neprekidno na snazi, a nakon te 2022. godine nije bilo registrovanih slučajeva u Srbiji.

Javljaju se uglavnom u odrasloj populaciji

Na pitanje kako da ove boginje razlikujemo od morbila, koje su takođe aktuelne, pa i varičele koja se takođe pojavljuje sporadično, objašnjavaju da se Mpoks razlikuju po kliničkoj slici.

- Pre svega po karakteristikama ospe, kao i po dominantnom javljanju u odrasloj populaciji u Evropskom regionu, za razliku od malih boginja i varičele koje su prvenstveno bolesti dečjeg uzrasta. Karakteristike epidemije Mpoks u Africi su drugačije u odnosu na epidemiju u Evropi - kažu u "Batutu".

Foto: V. Danilov

Dodaju da se virusološkim ispitivanjem odgovarajućih uzoraka postavlja se definitivna dijagnoza bolesti ukoliko postoji diferencijalno dijagnostička dilema.

Druga vanredna situacija u 2 godine

SZO je juče, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, ranije poznatog kao majmunske boginje.

Nakon izbijanja epidemije u Demokratskoj Republici Kongu, zaraza se proširila na susedne zemlje, prenosi Rojters.

Ovaj virus se može širiti kroz bliske međuljudske kontakte i najčešće se manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu.

Proglašenje epidemije i vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja od međunarodnog značaja može ubrzati istraživanje, finansiranje i međunarodne mere institucija javnog zdravlja i njihovu saradnju u suzbijanje bolesti.

BONUS VIDEO: Bezbednost dece na kupalištima : najčešće zablude | Maja Jovanović |Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj