MILTON OPUSTOŠIO FLORIDU, DA LI EVROPA IMA RAZLOGA ZA STRAH: Meteorolog Todorović otkrio kakvo vreme čeka Srbiju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 10. 2024. u 15:26 >> 16:56

URAGAN "Milton", poznat kao oluja veka, stigao je na Floridu i doneo sa sobom razornu moć. Meteorolog Nedeljko Todorović govorio je o uzrocima promene klime i nastanku razarajućih uragana, komentarišući upravo ovu razornu oluju.

МИЛТОН ОПУСТОШИО ФЛОРИДУ, ДА ЛИ ЕВРОПА ИМА РАЗЛОГА ЗА СТРАХ: Метеoролог Тодоровић открио какво време чека Србију

Foto: Profimedia

- Uragan Helena prošao je severnim delovima Floride, gde je zabeleženo nekoliko stotina žrtava, iako broj još nije utvrđen. Najveća opasnost od Helene predstavljale su padavine. U jednom danu padne toliko kiše koliko u Beogradu padne za pola godine - kaže Nedeljko i naglašava da je Milton jači od Helene.

Foto: Tanjug/AP

Kako je objasnio, "Milton" nema toliko padavina, ali će imati neke druge posledice, poput naguravanja kopna na moru.

- Na zapadnoj obali Floride očekuje se najizraženiji poplavni talas, koji može da dostigne visinu od nekoliko metara, možda čak i do četiri metra, što je kao mali cunami - dodaje on.

Nedeljko ističe da su ovi fenomeni neumoljiva sila prirode i da čovek ne može da utiče na njih.

Foto: Tanjug/AP

- Jedan tropski ciklon ima energiju stvaranja i potrošnje kapljica, a njegova snaga nadmašuje sve izvore energije koje čovek poseduje. Čovek tu nema šta da traži, već samo da beži. Zbog toga imamo evakuacije u Americi čovek je tu nemoćan - priča on.

Govoreći o budućim uraganima, Nedeljko naglašava:

- Svi tropski cikloni zavise od energije Sunca. Uočeno je da se u jedanaestogodišnjem ciklusu Sunca, sredinom tog ciklusa, beleži najveći broj ovakvih ciklona. To se dogodilo 2005. godine, kada je bilo oko 28 ciklona. Moguće je da će biti i jačih uragana u budućnosti - upozorava.

Kirk i Lesli se približavaju Evropi, ali Nedeljko napominje da trenutno nema opasnosti.

- Kirk slabi. To je tropski ciklon koji se kreće ka Evropi, ali verujem da će oslabiti. Očekuju se jače kiše i vetrovi, ali neće biti uragana - ohrabruje Nedeljko.

Foto: Printksrin

Miholjsko leto u Srbiji

Nedeljko se osvrnuo i na temperature u našoj zemlji.

- Miholjsko leto podrazumeva duži period toplog i stabilnog vremena, uz uticaj polja visokog pritiska, ali postoje određeni kriterijumi. Temperatura mora biti iznad proseka za dva stepena i trajati najmanje tri dana. Jedan dan toplote ne znači miholjsko leto. Ove godine, iako je bilo toplih dana, oni su brzo prekidani zahlađenjem i kišom, pa to ne možemo da nazovemo miholjskim letom. Očekujemo pad temperature sutra i sledeće sedmice, a maksimalne temperature biće ispod 20 stepeni - zaključio je Nedeljko Todorović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

JOŠ NIJE KRAJ: Legenda Reala predvodi Hrvatsku i na sledećem Mundijalu?