KNJIŽEVNA KRITIKA: Lepota i smrt

Slađana Ilić

29. 11. 2023. u 12:00

O IZDVOJENOSTI lirskog subjekta, kao i o značaju pesničke nedorečenosti svedoči i nova zbirka Dragana Jovanovića Danilova "Kanjoni kroz nas" ("Arhipelag").

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Лепота и смрт

Foto: Privatna arhiva

I dok je u mislima zagledan u moćne kanjone, čiji je jedan od "vazala", dok ovi sa bogovima dele "vlast nad svetom" ("Kanjoni"), i dok, poput svojih jedinstvenih prethodnika, sanja "trešnje u cvetu", koje "dozrevaju burno", i dok posebnost tog događaja metaforično prevodi u erotsko iskustvo poredivo sa "poslednjom večerom" ("Trešnje") u "pohoti pisanja" ("Živa prepiska") ..., i dalje je "na svom ostrvu" ("Još sam na svom ostrvu").

Podstaknuti dubinom njegovih senzacija i načinima na koje ih - i za nas - najčešće poređenjima, metaforama i paradoksima sugestivno slika i hrani naša probuđena čula, pitamo se šta je sve za njega ostrvo.

Imajući u vidu kult golotinje, potne telesnosti, ali i božansvenost ženskog kao najvišeg principa, koji u ovoj zbirci zauzima posebno mesto, jedan od odgovora bio bi - žena.

Svestan je lirski subjekt, kao muškarac, činjenice da se "ne može stići dalje od ženskih tela, tih ostrva u okeanu" ("Žene"). No, on ipak ide mnogo, mnogo dalje kada se vraća sećanjima na sopstveno detinjstvo, u poziciju sina, u vreme kada su se u njemu, na planu podsvesnog, već oblikovale pesme, o čemu svedoče stihovi jedne od onih iz ove zbirke koje bi se sigurno mogle naći u antologijama: "Bog nije mogao biti prisutan svuda, pa je zato stvorio, / tebe, majko, da legneš preko mape sveta i u cipelama / za bespuće povedeš me, kao nekad dok bejah dete, daleko / od mesta pustih od obećanja, dalje od svakog traga. (...) Nisam ni mislio da je to moguće - postati siroče u zraloj dobi, / a opet ostati sin Večne Majke. (...) Pevam ovo iz groba: samom sebi nedostajem bez tebe! / Majko, sve moje pesme napisala su tvoja usta..." ("Opraštanje s majkom").

Foto promo

Drugi odgovor na pitanje šta bi moglo biti to ostrvo jeste - Itaka. Ukoliko prihvatimo da je to odgovor, onda bismo naslov jedne od pesama mogli razumeti i kao upozorenje - "Još sam na svom ostrvu". Kome bi to upozorenje moglo biti upućeno? Onima koji sa poezijom nemaju ništa; onima koji se rečima i (zlo)delima rasipaju, onima koje ne zanima ničija bol, koji ne razumeju da je "krvavo ljudsko srce eksteritorijalno područje koje ne podleže zakonima". I samo to srce, onoga koji je lutao s perom, nad belinom papira, ne dovršavajući tako nikada ta lutanja, a u nedovršenosti, i neispevanosti, sagledavajući smisao, o čemu svedoče i druge Danilovljeve zbirke, suštinski ne odlazeći nikuda, postaje svojevrsna Itaka.

Treći odgovor na pomenuto pitanje mogao bi biti - saživot sa smrću. U ovoj knjizi, naizgled paradoksalno, uočavamo harmoniju između proleća i smrti, čak i kada je reč o onim smrtima koje dolaze uprkos bilo kakvoj logici i koje nemaju ništa sa starošću ("Dunav, razbojnička reka"). Povezanost lepote i smrti, ta harmonija, veruje lirski subjekt, biće potpuna kada se "sve slomi o proleće", kada "iz svega onoga što je bolelo" izniknu pesme.

Pesmama na "ostrvima" i o "ostrvima", u tišini koja je zapravo dragocena "ušteđevina", bez suviška, u zrenju mastila ispunjeni su "Kanjoni kroz nas".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)