RODNI VRŠAC NAPUSTIO ZBOG ZABRANJENE LJUBAVI, PA OŽENIO 33 GODINE MLAĐU: Na današnji dan preminuo slikar Paja Jovanović

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 11. 2023. u 15:31

NA današnji dan 1957. u Beču je, u 98. godini, preminuo jedan od naših najvećih slikara svih vremena – Paja Jovanović.

РОДНИ ВРШАЦ НАПУСТИО ЗБОГ ЗАБРАЊЕНЕ ЉУБАВИ, ПА ОЖЕНИО 33 ГОДИНE МЛАЂУ: На данашњи дан преминуо сликар Паја Јовановић

Foto: Arhiva

Ovaj umetnik, rodom iz Vršca, iza sebe je ostavio preko 1.100 slika, koje su i danas tražene i veoma vrednovane na svetskom tržištu. Međutim, nije za života intrigirao samo svojim vanremenskim delima, već i privatnim životom, koji je opisao u svojim memoarima.

Ipak, jednu činjenicu iz tih memoara je izostavio, a to je da je još u ranoj mladosti zauvek napustio svoj rodni grad, osramoćen zbog zabranjene ljubavi.

Foto: Arhiva

Naime, Paja je bio veren najlepšom Vrščankom tog vremena Milom Mandukić, ali je njen otac naprasno veridbu raskinuo, zbog nesporazuma sa njegovim ocem oko „kaparisanja mlade“. Slikar je o tom činu samo bio obavešten, što mu je toliko slomilo srce, da se zauvek otisnuo u beli svet.

Ni jednoj od mnogih žena koje je potom ljubio nije dozvolio da mu priđu srcu. Tek u svojim poznijim godinama toliko je postao opčinjen 33 godine mlađom Austrijankom Herminom Muni Dauber, da ju je 1917. i oženio. Njemu je tada bilo 58, a njoj 25 godina.

Foto: Arhiva

Hermina Muni Dauber

Muni je bila ćerka upravnika zgrade u Beču, u kojoj je Paja imao atelje. Najpre mu je bila model za slikanje, a potom je postala njegova muza i supruga, sa kojom je pune četiri decenije bio u braku – do njegove smrti.

Nema sumnje da su prva i poslednja Pajina ljubav imale najveći uticaj njegov život. Dok je Muni crtao i slikao u gotovo svim pozama, svoju neprežaljenu ljubav Milu Mandukić (inače majku našeg proslavljenog šahiste Bore Kostića) tajno je ovekovečio na dve slike i to mnogo godina nakon raskida veridbe. Istoričari umetnosti smatraju da ju je prikazao kao caricu Jelenu na slici „Krunisanje Cara Dušana“ i kao devojku koja bere grožđe na „Vršačkom triptihu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima