RUSKI EKSPERT O STOLTENBERGOVOJ IZJAVI: Ukrajina se ne opterećuje time ko od njih kupuje oružje i opremu

P. Z. S. / rt.com

11. 10. 2023. u 22:23

DIREKTOR Centra za vojno-političke studije MGIMO Aleksej Podberezkin prokomentarisao je u razgovoru za RT reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da zemlje alijanse moraju da obezbede nesmetane isporuke oružja Ukrajini, kao i prijem zemlje u blok.

РУСКИ ЕКСПЕРТ О СТОЛТЕНБЕРГОВОЈ ИЗЈАВИ:  Украјина се не оптерећује тиме ко од њих купује оружје и опрему

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

-Rezerve koje su Sjedinjene Države imale su praktično presušile. Tako je i u Evropi. Kada Stoltenberg govori o potrebi organizovanja stalnih snabdevanja, to znači samo jedno – da je potrebno negde uspostaviti proizvodnju municije. Ovo osnivanje će trajati od jedne i po do tri godine. Ovo je sledeća Stoltenbergova „vrana“ u uslovima kada Ukrajini više nema šta da da, naglasio je ekspert.

Analitičar je takođe primetio da oružje i oprema odlazi iz Ukrajine na Bliski istok, uključujući Hamas i mnoge druge organizacije.

-Pošto se u Ukrajini nisu brinuli ko kupuje od njih, nikada nije postojala stroga kontrola nad isporukom naoružanja i vojne opreme. Dakle, oni koji će se sada boriti na Bliskom istoku – a tamo sukob nije ograničen samo na Izrael i Hamas – tamo će aktivno učestvovati druge grupe koje uglavnom žive od ukrajinskog oružja, objasnio je specijalista.

Prema njegovom mišljenju, tamo niko više nije isporučivao oružje mimo sankcija UN.

-A Ukrajinci su postali poznati po tome što su jednostavno krali ono što su imali, otvoreno su krali, a drugo, nisu se zamarali međunarodnim obavezama. Pokazalo se da je to paradoks: Ukrajina nema sa čime da se bori, a ono što je tamo teče na Bliski istok, zaključio je sagovornik RT-a.

Stoltenberg je ranije rekao da NATO treba da uspostavi stalan dotok oružja Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Zapad ne vidi znake kraja sukoba, tako da Oružane snage Ukrajine moraju da dobijaju oružje „stalno i kontinuirano“. Pored toga, generalni sekretar je naveo potrebu da se „stvore dugoročni uslovi kako bi se osiguralo da se istorija ne ponovi“.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)