OTKRIVEN NETANJAHUOV PLAN ZA GAZU NAKON RATA "DŽeruzalem post" navodi: Uspostaviće se palestinska država

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 09:47

IZRAELSKI "Džeruzalem post" objavio je tajni izraelski plan za Pojas Gaze nakon što se okončaju ratna dejstva. Ima za cilj uspostavljanje vojne vlade i jačanje regionalnih veza sa arapskim zemljama koje će pomoći uspostavljanje palestinske države.

ОТКРИВЕН НЕТАНЈАХУОВ ПЛАН ЗА ГАЗУ НАКОН РАТА Џерузалем пост наводи: Успоставиће се палестинска држава

Foto: Tanjug/AP

Prva faza uključuje stvaranje izraelske vojne vlade u Gazi koja će nadgledati humanitarnu pomoć i preuzeti odgovornost za civilno stanovništvo tokom "prelaznog perioda", piše "Džeruzalem post".

Istovremeno, u drugoj fazi će se formirati međunarodna arapska koalicija, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i druge. Ova koalicija treba da bude deo šireg sporazuma o regionalnoj normalizaciji, koji podržava uspostavljanje "nove palestinske vlasti".

Zvaničnici, koji nisu povezani s Hamasom, naslediće upravljanje Gazom od Izraela, zaključivši vojnu upravu. Izrael će zadržati pravo na provođenje sigurnosnih operacija u Gazi, odražavajući svoje operacije na Zapadnoj obali, kad god se pojave operativne potrebe.

Sledeća faza, koja zavisi od stabilizacije Gaze i uspeha novog entiteta ("nove palestinske vlasti"), podrazumeva opsežne reforme na okupiranoj Zapadnoj obali u pogledu funkcionalnosti, obrazovnog sadržaja i upravljanja terorizmom Palestinske uprave.

Ako se ova faza odvija nesmetano unutar unapred definisanog vremenskog okvira od dve do četiri godine, Izrael će priznati ocrtanu palestinsku državu unutar teritorija Palestinske uprave i razmotriti prenos dodatne teritorije, navodi "Džeruzalem post".

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)